09.06.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2122  |   0  
Мана напада и спанака
Когато спанакът е нападнат от мана, по листата му се появяват бледозелени неясно очертани петна, които стават жълти и некротират. В мястото на напетняването листната петура се издува нагоре. От долната страна на листата петната са вдлъбнати и се покриват със сиво-виолетов спороносен налеп. При силно напетняване листата прегарят и могат да загинат цели растения.
Гъбата, причиняваща болеста мана по спанака, се развива при хладно и влажно време. Патогенът се запазва в растителните остатъци и в семената. Оптималната температура за развитие на патогена и за заразяване е 5,5 градуса.

Борбата

- Унищожавaне на растителните остатъци, след прибиране на реколтата;
- Прилагане на тригодишно сеитбообращение и пространствена изолация както от миналогодишните посеви, така и между пролетните и есенните площи, заети със спанак;
- Спанакът да се засява на проветриви места, върху дренирани площи;
- Да се използват семена от незаразени посеви. Обеззаразяване на семената чрез потапяне в затоплена до 50 градуса вода за 25 минути.
- Третиране на растенията с фунгициди в ранните фази от развитието им. Няма регистрирани продукти за растителна защита, но могат да се ползват препаратите за растителна защита, които са регистрирани за борба с обикновените мани при други култури сас следните активни бази: диметоморф, манкоцеб, металаксил и симоксанил.
14.08.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023