Градина » Мана напада и спанака

 Мана напада и спанака

Когато спанакът е нападнат от мана, по листата му се появяват бледозелени неясно очертани петна, които стават жълти и некротират. В мястото на напетняването листната петура се издува нагоре. От долната страна на листата петната са вдлъбнати и се покриват със сиво-виолетов спороносен налеп. При силно напетняване листата прегарят и могат да загинат цели растения.
Гъбата, причиняваща болеста мана по спанака, се развива при хладно и влажно време. Патогенът се запазва в растителните остатъци и в семената. Оптималната температура за развитие на патогена и за заразяване е 5,5 градуса.

Борбата

- Унищожавaне на растителните остатъци, след прибиране на реколтата;
- Прилагане на тригодишно сеитбообращение и пространствена изолация както от миналогодишните посеви, така и между пролетните и есенните площи, заети със спанак;
- Спанакът да се засява на проветриви места, върху дренирани площи;
- Да се използват семена от незаразени посеви. Обеззаразяване на семената чрез потапяне в затоплена до 50 градуса вода за 25 минути.
- Третиране на растенията с фунгициди в ранните фази от развитието им. Няма регистрирани продукти за растителна защита, но могат да се ползват препаратите за растителна защита, които са регистрирани за борба с обикновените мани при други култури сас следните активни бази: диметоморф, манкоцеб, металаксил и симоксанил.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Подхранване на оранжерийните култури

Отглеждани в оранжерии, доматите и краставиците за кратко време образуват голяма растителна маса и дават висок добив от единица площ. При създаването на хранителна среда за тези растения обаче трябва ...

Дойде време за късните корнишони

В почти всяка градина се отглеждат краставици за салата или за туршия. За да се развиват добре растенията обаче, стопанинът трябва да познава техните изисквания и да ги осигурява навреме. Краставиците...

Отделете място и за лобода

За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заб...

Декември е подходящ за бистрене на виното

Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...

Начало