Градина » Останалите по дърветата плодове разнасят зарази

 Останалите по дърветата плодове разнасят зарази

Те са мъртви, мумифицирани, негодни за нищо, но са източник на заразата от болестта монилия. Тя пък се проявява като ранно кафяво гниене от цъфтежа до узряването на плодовете на прасковите, сливите, черешите, кайсиите и други видове овошки. По време на цъфтежа по белите венчета на цветовете се появяват кафяви петна, които се разрастват. Това народът ни нарича опожаряване на цветовете. Оттам болестта преминава през дръжките в клонките. Младите леторасти загиват с още недораснали листа. Незасегнатите цветове образуват плодове, но болестта напада и тях. Появява се по кожицата им закръглено кафяво петно, което също се разраства и покрива цялата повърхност. Някои от засегнатите подове окапват, други пък остават на дървото като мумифицирани.
Има химически средства срещу това заболяване. Извършват се няколко пръскания след набъбването на цветните пъпки и появата на белите им листенца. Много помага и пръскането след листопада. Но рискът от зараза е значително по-голям, когато в клоните останат мумифицираните плодове. Сега е моментът да се справите с тях, защото лесно се виждат. Изрежете ги с ножица гъсеничарка и ги хвърлете в огъня.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Зелето мрази горещината

Зелевите никак не обичат горещината и сушата. И е обяснимо, тези култури са студоустойчиви. Оптимални на растежа и развитието им са температури между 16 и 18 градуса. Особено късното главесто зеле и к...

Капризите на оранжерийните патладжани

Отглеждам патладжани в оранжерия. Има много завързи, а плодовете в най-добрия случай са само няколко. Останалите не завръзват, а ако успеят, те не узряват. Какво да правя? Слабото образуване на ...

Украсете градината с лисичи опашки

Еремурусът (Eremurus), известен у нас като „лисича опашка”, представлява род много красиви и ефектни цветя, представен от около 35-40 вида. На височина достига 150-160 см. Изключително лесен за отглеж...

Подгответе парника за тиквичките

За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консума...

Начало