Напоследък често се говори за почвената реакция и предпочитанията на различните растения към нея. Освен това обаче трябва да се знае и нещо много важно - плесенните гъби по-добре се развиват при рН 3-6 и могат да растат дори в по-кисела среда. Киселите почви са рай за паразитите и причинителите на болести. Полезните микроорганизми по-добре се развиват при неутрална или слабо алкална реакция.
Почвите са се вкислили, защото са погълнали голямо количество йони на водорода, алуминия и мангана, а те рязко влошават плодородието.
Повечето културни растения се развиват добре при слабо-кисела или неутрална реакция -рН около 6 - 7.
Как се влияят растенията:
• Най-чувствителни към киселинност на почвата са: червеното цвекло, зелето, касисът. Те растат само при неутрална или слабо алкална реакция (рН 7-8) и за тях варуванено дори на слабо кисели почви е задължително.
• Чувствителни са: фасулът, грахът, морковите, целината, слънчогледът, краставиците, лукът, ябълката, сливата, вишната. Най-хубаво растат при слабо кисела или неутрална реакция (рН 6-7) и добре реагират на варуване.
• Слабо чувствителни към киселинност са: ръж, тимотейка, домат, репички, малина, ягоди, круша. Те се развиват в широк диапазон на почвената реакция - рН - 4.5-7.5, обаче най-благоприятна за тях е слабо киселата реакция на почвата (рН 5.5-6.0). Варуването им влияе добре, защото мобилизира хранителните вещества и подобрява храненето на растенията с азот.
• Малко чувствителни са картофите. Те се нуждаят от варуване само на много кисели почви. При неутрална среда страдат от краста.
• Не са чувствителни киселецът и ряпата. Развиват се добре на кисели почви (оптимално рН 4.5 - 5.0), не им е добре на алкални и неутрални.
Растенията са най-чувствителни към киселинност на почвата веднага след поникването.
През годината фасулевият зърнояд развива 4-5 поколения - едно на полето, останалите по време на съхранението. В долапите и складовете неприятелят намира много благоприятни условия за развитие и нанася...
През есента скромната офика изглежда като красиво бижу и често погрешно е наричана “калина”. С блестящите коралови или жълти гроздове, каквито са плодовете й, ние можем да си наберем и засеем, за да я...
Възможностите на овощарите да подпомогнат пролетното развитие на овощните растения, са свързани единствено с хранителния и водния режим. Ранното пролетно подхранване с азотни торове е едно от неотложн...
Биологичните особености на кайсията предполагат тя да се отглежда по поречието на Дунав, по Северното Черноморие и в микрорайони с по-топъл климат. Поради омекотяващото влияние върху климата на големи...