28.05.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  6969  |   0  
Голите охлюви плъзват след дъжд
Напоследък мнозина наши читатели се оплакаха, че голи охлюви са плъзнали в дворовете им. Действително тези вредители са особено опасни за зелето, морковите, картофите, краставиците. И не само за тях. Най-големи щети нанасят през влажните години, предимно в ниски участъци, на песъчливо-глинести или глинести почви. Продупчват листата и правят дълбоки дупки в кореноплодите. Там, където се хранят голите охлюви, остава следа от бяла течност като сребриста пътечка. Голите охлюви се хранят през нощта, а през деня се крият под листата и буците почва. Не понасят ярката дневна светлина и затова се събират на влажни участъци. При облачно и дъждовно време може да ги видите и през деня. Зимуват предимно във фаза на яйце. През пролетта се излюпват млади голи охлюви, които за два месеца узряват полово. Снасят яйца през втората половина на лятото и през есента - по 15-30 в група под бучки пръст или под растения. Всеки гол охлюв може да снесе от 200 до 400 яйца.

Мерките

Срещу голите охлюви в зелето може да се пръска с разтворен в 10 л вода 1 г калиева сол. Посевите със зеленчукови култури се напрашват със суперфосфат (3 кг на 1 декар). За да са ефективни мерките, унищожавайте плевелите и окосявайте тревата около градината. Могат да се използват и фитонцидни растения. Например добър резултат дава извлек от люти чушки. С 10 л вода се залива 1 кг нарязани на две люти чушки или 0,5 кг сух млян лют пипер. Затваря се с капак и се оставя две денонощия, след това се вари 1 час и пак престоява две денонощия. Накрая чушките се стриват, разтворът се прецежда. Полученият концентрат се използва веднага или се затваря плътно в бутилки и се съхранява на тъмно и хладно място. За пръскане се приготвя разтвор от 10 л вода, 125 г от този концентрат и 40 г сапун, предварително размит в гореща вода. Пръскат се почвата и растенията там, където се струпват голите охлюви.
04.06.2013 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020