Прибират се повечето зеленчуковите култури, отглеждани през сезона. Някои хора смятат, че това е проста работа, но старите градинари знаят, че от това как и кога ще се приберат зеленчуците зависи добрият резултат от положения им труд. Затова трябва да напомним за някои моменти при прибиране на готовите зеленчуци.
Времето
Най-подходящо време за бране на зеленчуците е сутрин рано и привечер по-късно. Ако прибирате сутрин зеленчука, изчакайте да се вдигне росата. Ако пък ги прибирате вечер, изчакайте да се позахлади. Това е от голямо значение, защото тогава тургорът им, който поддържа свежото им състояние, е най-подходящ. В топлите часове на деня тургорът значително намалява и растенията омекват и увяхват. Особено това важи за листните зеленчуци, които в тези часове на деня имат спаружен вид и тогава не трябва да се прибират. Прибирането на зеленчуците не трябва да става и в дъждовно време, защото тогава те са по-нетрайни и не могат да се съхраняват продължително.
Как и кога да се приберат зеленчуците?
Готовите зеленчуци трябва да се прибират внимателно. Узрелите плодове не трябва да се дърпат от растенията със сила, а внимателно да се откъсват, без да се набиват и поставят в подходящи съдове. В дворната градина готовите кореноплодни култури се прибират ръчно с помощта на мотика, а на големи площи се подрязват с помощта на нож скоба. Майсторлъкът тук е на такава дълбочина да работи нож скобата, че колкото се може по-малко да се прерязват готовите кореноплоди. Плодовете се сортират още при брането и негодните и болните се отстраняват. Годните се почистват и сортират по предназначение - за бърза консумация или за по-късна и дълготрайно съхранение.
Приключва вече вегетацията на овощните култури. След като приберете плодовете им, трябва да подготвите растенията за зимата. Ниски температури често повреждат плодните дървета у нас. Няма да е толкова...
В стоманено-стьклени оранжерии краставици може да се отглеждат почти през цялата година. За ранното производство семената се засяват от 15-20 октомври и разсадът е готов за засаждане един месец след т...
Маслодайната роза е нашата гордост. Българският аромат на гюл все още е ненадминат. В миналото розовото масло неслучайно е наричано течното злато на България. За получаването му е необходимо розата да...
Гъбите са основните причинители на болести по растенията. Много от тях произвеждат микотоксини (фитопатогени), които представляват значителна част от почвените микроорганизми и оказват съществено влия...