Градина » Как да приберем последните зеленчуци?

 Как да приберем последните зеленчуци?

Прибират се повечето зеленчуковите култури, отглеждани през сезона. Някои хора смятат, че това е проста работа, но старите градинари знаят, че от това как и кога ще се приберат зеленчуците зависи добрият резултат от положения им труд. Затова трябва да напомним за някои моменти при прибиране на готовите зеленчуци.

Времето

Най-подходящо време за бране на зеленчуците е сутрин рано и привечер по-късно. Ако прибирате сутрин зеленчука, изчакайте да се вдигне росата. Ако пък ги прибирате вечер, изчакайте да се позахлади. Това е от голямо значение, защото тогава тургорът им, който поддържа свежото им състояние, е най-подходящ. В топлите часове на деня тургорът значително намалява и растенията омекват и увяхват. Особено това важи за листните зеленчуци, които в тези часове на деня имат спаружен вид и тогава не трябва да се прибират. Прибирането на зеленчуците не трябва да става и в дъждовно време, защото тогава те са по-нетрайни и не могат да се съхраняват продължително.

Как и кога да се приберат зеленчуците?

Готовите зеленчуци трябва да се прибират внимателно. Узрелите плодове не трябва да се дърпат от растенията със сила, а внимателно да се откъсват, без да се набиват и поставят в подходящи съдове. В дворната градина готовите кореноплодни култури се прибират ръчно с помощта на мотика, а на големи площи се подрязват с помощта на нож скоба. Майсторлъкът тук е на такава дълбочина да работи нож скобата, че колкото се може по-малко да се прерязват готовите кореноплоди. Плодовете се сортират още при брането и негодните и болните се отстраняват. Годните се почистват и сортират по предназначение - за бърза консумация или за по-късна и дълготрайно съхранение.

Автор: Лазар Петков

Представяме Ви:

Засаждане в шахматен формат

Понякога градинките, с които разполагаме, са съвсем малки. На ограниченото пространства ни се иска да имаме красиви цветя, но пък и малко зеленчуци. Как да поберем повече в тази теснотия? На помощ т...

Просветлете короната на овошките

След като дървото е дало 1-2 обилни реколти, се правят резитби за плододаване. В началото те са съвсем ограничени. С увеличаване на плододаването стават повече. Короната се сгъстява, затова е нужно ...

Не правете тези грешки

• Много бъркат градинарите, които внасят прекалено дълбоко торовете. Най-добре е да се наторява на дълбочина една лопата. Ако дълбочината е 40 до 50 см или повече, кислородът няма да има достатъчен до...

Корнишоните отиват в лехата

Корнишоните ще станат хубави, само ако имате възможност да поливате. Ако в почвата има нематода, не бива да ги настанявате след ранни картофи и домати. Не ги слагайте и след пипер или патладжан, има о...

Начало