07.06.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  1434  |   0  
Пригответе си отсега пръстта за парниците
Това се налага, тъй като семената за производство на разсад за ранните зеленчуци се сеят през януари и началото на февруари, когато почвата може да е доста мокра и негодна за приготвяне на парниковата пръст. Ето защо добрият стопанин още от есента приготвя необходимата му за новия сезон почва.
Добрата парникова пръст се приготвя от равни части угнил оборски тор и почва. Ако обаче почвата, с която разполагате е тежка, глинеста, трябва да се прибави и чист речен пясък. Тогава съотношението почва – тор – пясък може да бъде 1:1:1. Повече угнил оборски тор се прибавя, когато почвата е бедна. Освен това влагането на тора в парниковата пръст я прави по-рохкава, по-влагоемна и по-въздуходостъпна. За тази цел там където има торф може да се вложи при направата на парниковата пръст, защото подобрява физическите й качества, без да я обогатява с хранителни вещества.
Най-подходяща почва за направа на парниковата пръст е глинесто-песъчливата чимовка. Не бива да се използва почва от места, където през последните години са били отглеждани зеленчуци, защото тя носи типичните за тези култури зарази.
За да се отстранят по-едрите примеси в компонентите, влизащи в състава на парниковата пръст – почва, тор и пясък, същите предварително се пресяват, след което се смесват.
Така приготвената почва се съхранява под навес или на куп, покрит с полиетиленово фолио. Тя трябва през време на съхраняването и преди да се използва в парниците, да се държи постоянно влажна, за да се съхранят полезните микроорганизми.
12.10.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020