08.03.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  6800  |   0  
Отглеждане на метла
Обикновената метла е известна още и като летен кипарис. Тези едногодишни обемни растения са разпространени в цялата страна до 1000 м н. в. Застъпени са видовете K. trichophyla и K.scoparia, който е с местен произход. Стъблото е мощно, силно разклоняващо се. Обикновено е с пирамидална форма и наподобява кипарис. Ценно качество е, че се поддава на резитба, затова растенията се оформят с разнообразна форма и височина. Всички стъблени разклонения са покрити много гъсто с безброй почти линейни листенца, дълги до 3 см. Те придават чар на растението, който се увеличава през лятото, когато придобиват червеникава багра в различни нюанси. В пазвите им се развиват многобройни дребни зеленикави цветове, които нямат декоративна стойност. Семената са с неправилна форма и много дребни - в 1 г има около 280 броя. Запазват кълняемостта си до 3 години. Попаднали в почвата през зимата не загиват и напролет поникват.

Трудно понася разсаждане

Растенията не са много взискателни. Предпочитат обаче слънчеви места и богати на хранителни вещества почви. През цялата вегетация влажността трябва да е умерена. На постоянно място се засява още в края на март, но често се и самозасява. Когато след поникването се установи, че растенията са на гъсто, тогава се проскубва. Най-подходящите разстояния са 40 х 40 см. Тъй като коренът е вретеновиден, слабо разклоняващ се, растенията трудно понасят разсаждане.
Много красиви са единични екземпляри в дълбочината на двора. Често използват кохията за оформяне на едногодишни живи плетове. В този случай според мястото растенията трябва да са в два реда и по-гъсто засадени. Много оригинално е използването на растенията за подкастряне като им се придават най-причудливи форми. През вегетацията освен задължителното окопаване и плевене, растенията редовно се поливат.

Стават за храна

Надземната част съдържа около 8% органични киселини, сапунини, дъбилни вещества, кумарин, флавоноиди и др. полезни съставки. Семената са богати на мазнини, белтъчни вещества и сапунини. Поради тази причина освен като декоративни, често се отглеждат и за фураж. Докато растенията са млади, те са много крехки и се използват като храна за хората. Така от млади стъбла и листа може да се приготвят много вкусни салати. Освен самостоятелно, те може да участват в салата с картофи и лук, както и да се приготвят зеленчукови супи. Но както сочи името, това растение е идеалнo за направа на метли.
25.03.2014 г. / Георги Колев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021