Истина е, че има лози столетници, които никога не са торени и въпреки това раждат, но истина е, че от асмата в двора всяка година берете грозде и изрязвате пръчки. Реколтата и пръчките са изтръгнали от почвата много хранителни вещества, които е добре да й се възстановят.
Лозите в двора се отглеждат най-често в редици като асми или като вертикални и хоризонтални етажни кордони. Това улеснава много есенното торене. Няма да успеете само, ако почвата около тях е покрита с плочки или е излят бетон. Иначе, особено ако и от двете страни почвата може да се обработва, няма да имате проблем.
Сега изкопайте на 50-100 см встрани от лозите канавка, дълбока 30-40 см. Към извадената пръст добавете торовете, като горе-долу гледате да се падне по двадесетина килограма прегорял оборски тор или компост, около 200 г суперфосфат и около 100 г калиев сулфат. С тази смеска запълнете канавката.
Несъмнено при изкопаването на канавката ще сте унищожили доста корени. Не се тревожете – ще израснат нови в обогатената почва.
Такова есенно торене не се прави всяка година а през 4-5, дори и повече. При това следващия път канавката се изкопава от другата страна.
При единични лози също се прави канавка, но във формата на полукръг.
Разсадът за топлолюбивите ранни зеленчуци (домати, пипер, патладжан) се отглежда на два етапа. Първият е т. нар. гъст разсад. Израсналите нагъсто растения впоследствие се засаждат на по-големи разстоя...
Балурът (Sorghum halepensis) е един от най-опасните, широко разпространени многогодишни плевели у нас. Той е много силен конкурент на културните растения. Развива мощни стъбла, за формирането на коит...
Вкусен, диетичен и полезен чесънът присъства на трапезата през цялата година. Но ако той е и зелен през студените януарски дни, е още по-добре. За да го получите по това време, е нужно да го засадите ...
Колцуването при лозата е дейност позната отдавна. Тя се състои в отнемане на един пръстен, широк около 5 мм, от кората на плодната пръчка, зеления летораст или рамото на лозата. С това се спира движен...