Градина » Отстранете росните корени на лозата

 Отстранете росните корени на лозата

Грижите за лозите включват множество практики при отглеждането им. Една от тях, която не всеки начинаещ любител извършва, е премахването на т.н. росни корени. Всеки знае голямата роля на кореновата система за всички растения, от която зависи живота им. За лозата най-важни са т. нар. стъпаловидни корени, които са в най-долната част на подземното стъбло. Те са основните корени, които извличат от почвата необходимите за растението хранителни вещества и вода. По-нагоре са междинните, средни корени , а най-близко до повърхността на почвата (на 10-15 см) се намират повърхностните, известни като росни корени. Те са тънки и къси, но при влага се образуват повече и могат да попречат в развитието на растението и за сметка на междинните и стъпаловидните корени. Освен това при суша също могат да повлияят неблагоприятно на лозата. Обикновено при засаждането на облагородени лозички, тези корени се изрязват, но по късно се появяват нови. Така че при младите лозички е наложително първите години след засаждането да се изрязват росните корени от края на юли или през август. Това става като с мотика се открие почвата около стъблото на десeтина сантиметра и при наличие на порасли нови коренчета да се изрежат и после отново почвата да се върне на предишното място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Мислете вече за оранжерийните краставици

Отглеждането на краставици в стоманено-стъклени оранжерии може да се осъществява почти през цялата година. Времето на отглеждане зависи от периода, през който трябва да започне плододаването. Производ...

Време е да помислите и за пъпешите

За своето развитие пъпешът изисква слънчево и топло време и ниска въздушна влажност. По отношение на почвената влага, напояването при него е по-ефективно в сравнение с динята, но пък издържа на по-вис...

Майски грижи за доматите

Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се зат...

Запасете се с шипки

Шипката е позната у нас от дълбока древност. Расте навсякъде в цялата страна. С най-добри качества са плодовете от района на Велико Търново, Смолян и Кърджали. Расте край нивите, из ливадите, край път...

Начало