Маслината е субтропично топлолюбиво растение. Може да издържи до -18°С, но ако след замръзването следва много бавно размръзване. От голямо значение е и факта как дръвчето влиза в зимния режим? Дали есента е продължителна с топли дни, поради което тъканите на дървото не са успели да влезат в зимен покой.
Важно е също така да се осигури достатъчно напояване и подхранване през летния период. Изключително важно е маслиновото дърво да расте в карбонатна (варовикова) почва с рН над 7. При кисела почва маслината не може да се подготви нормално физиологично за минусови температури, поради което може да страда дори при -12-13°С.
Не на последно место, успешното презимуване зависи от мястото в двора, където е засадено дървото. Във всички случаи в неблагоприятните селища като София, тя трябва да се засади на място, което да се огрява само сутрин до към 9-10 ч и привечер, а през останалата част от деня да бъде в сянка. Така се избягва възможността да се пробуди през по-продължителните топли дни през зимата.
Любителят може да сглоби временна защитна клетка от стиропорови (с дебелина 6 см) или поликарбонови (6 мм) плоскости, без допълнително осветление, но е желателно да се осигури аварийно отопление с една електрическа лампа с не повече от 25W, която да се включва само при температура под -8-10°С.
Все още не е известен сорт маслина, който да вирее безпроблемно в условията на София. Известните като по-студоустойчиви сортове маслини трябва да се приемат резервирано – годни са за отглеждане само при посочените по-горе условия.
Към изваждането на фъстъците се пристъпва, когато семената в растението узреят около 75-80 %, което при сортовете Калина, Садово 2609, Росица и Кремена се установява по червената окраска на семената. ...
В южните райони на страната ни най-доброто време да засадите доматите в полиетиленови оранжерии е второто и третото десетдневие на март, а за северните - десетина дни по-късно. Важно е температурата н...
Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...
Родът на Оксалиса (Oxalis) е голям и наброява около 800 вида, разпространени в умерените, субтропичните и тропични области на света. Представители са на едноименното семейство Киселичеви (Oxalidaceae)...