24.03.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3918  |   0  
Имате ли алпийска ягода?
Алпийската ягода е получила широко разпространение сред любителите градинари. Тя плодоноси без прекъсване или на вълни от края на юни до първите студове. Ягодите макар и дребни, са много ароматни и сладки.
Алпийската ягода може да се отглежда и за декоративни цели – нейните ажурни храстчета, посипани с множество дребни бели цветове, а след това с тъмночервени плодове, са много красиви.
Тази ягода обикновено се размножава чрез семена, които се засяват през два сезона. Има сортове, които пускат ластуни, но те много често се повреждат от вируси.
Семената се засяват през есента в сандъчета, за да могат покълналите растения да се вкоренят до студовете, тогава те могат да бъдат съхранявани и в студен парник. Можете да ги засеете и през март в стаята. Сандъчетата се покриват със стъкло или пък с найлонов плик и след това се засенчват, докато семената не покълнат. Когато се появят първите два същински листа на разсада, растенията се пикират в отделни чашки или пък в сандъче на разстояние 2-3 см едно от друго. Когато опасността от повратни пролетни студове премине, можете да разсадите ягодите в подготвена влажна, плодородна почва на слънчево място. За повишаване на добивите след появяването на цветовете се препоръчва да подхранвате на всеки две седмици с течни торове.
09.12.2014 г. / Величка Христова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023