24.03.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  5306  |   0  
Ягоди в оранжерия – защо не!
У нас са правени много експерименти за отглеждане на ягоди в култивационни съоръжения, но още не са малко любителите, които не се страхуват да опитат. Полиетиленовите оранжерии и тунелчета акумулират слънчевата топлина и гарантиран ранното производство. Има възможност да се прилагат автомтизирани системи за капково напояване и за подхранване на растенията. Използва се черно перфорирано полиетиленово фолио за мулчиране на почвената повърхност и по този начин се спестява труд за окопаване и унищожаване на плевелите, а добивите се повишават между 50 и 100%.
Избягвайте затворените речни долини, където през пролетта се образуват късни слани, както и местата, изложени на силни ветрове.
Най-доброто решение е да се използва разсад от хладилници, който се засажда в подготвената почва от април до края на юни. Тъй като плодовете ще са основно за прясна консумация, изберете сортове, които имат едри, красиви, вкусни плодове и не са много чувствителни на болестта сиво гниене. Добре е и да са със различен срок на зреене. От групата на ранните сортове ви препоръчваме Роксана, който е с много добра родовитост и средно едри до едри плодове. От средно ранните можете да си засадите Горела – с умерена до добра родовитост, много едри конусовидни и леко сплеснати червени плодове. Покахонтас е много родовит, със средно едри до едри плодове, тъпоконусовидни с пресечен връх, Кембридж фаворит е много родовит със средно едри плодове, които по форма са късоконусовидни до леко удължени. От групата на средно късно зреещите сортове са подходящи Белруби с много добра родовитост и едри атрактивни плодове. Редгаунтлет пък е ремонтантен сорт, родовит, който дава и есенна реколта, плодовете му са средно едри до едри, конусовидни до тъпо конусовидни, с ярко червено оцветяване и с оранжев оттенък.

Къде да ги настаните

Това са определени микрорайони на Благоевградска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Бургаска област и някои месторастения на Подбалканската долина, отличаващи се с преобладаващи слънчеви дни, без обилни снеговалежи и силни ветрове. Там са минимални рисковете от повратни студове през март и април, когато е цъфтежът и зреенето на плодовете.
Оранжериите и тунелчетата могат да се разполагат на всички видове почви с лек механичен състав, с дълбок 30-35 см орен хоризонт и с рН 6,5-5,5. Теренът се подравнява предварително идеално. Почвата се наторява обилно с разложен оборски тор и минерални торове въз основа на резултатите от почвения анализ на взетите проби на дълбочина до 30 см. Изорава се и се накопава почвата на дълбочина 30-35 см, като след улягане се оформят лехите за засаждане на ягодите.
19.11.2014 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023