Ако гроздето от някоя главина ви харесва, не е нужно да обикаляте пазара. Сега, напролет, се изрязват пръчки до основата или над 2-3 пъпки към лозата. От тях се приготвят резници. Те трябва да са дълги около 40 см. В основата и на върха им да има по една пъпка.
Мястото, където ще ги засадим, се подготвя предварително. Изкопава се дупка с размери 40х40 и дълбочина 50-60 см. На дъното се насипват 2-3 лопати прегорял оборски тор. Разбърква се добре с рохкава пръст. Полива се. Дупката се напълва и почвата се уплътнява. Резниците, които сте приготвили за вкореняване, накисвате до половината в чиста вода в продължение на 6-7 часа или за едно денонощие. След това резниците се изваждат от водата и на всеки резник се изрязват пъпките, с изключение на най-горната. От долната страна – отрезът на пръчката се прави до самия възел. От така приготвените резници 4-5 се набучват в приготвената дупка. Желателно е да бъдат на еднаква височина. След това се запълва и притъпква с рохкава почва. Извършвате леко поливане. Стърчащата част на повърхността на почвата лего се загърля, но върховете им не се заравят. Често се поливат и почвата се поддръжа рохкава.
Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, и...
Кореновата система на саксийните цветя се развива в малък обем почва, поради което тя трябва да е обогатена с хранителни вещества. Освен това саксийните цветя имат по-големи изисквания към почвата, от...
Градушките обикновено праавят големи поразии в овощните градини. Щетите се изразяват в разкъсване на листните петури и пречупване на филизите, нараняване на кората на ствола, клоните и клонките. В зав...
Ако сте пропуснали да засеете баклата във втората половина на октомври и началото на ноември, това може да направите сега - в края на февруари или началото на март. Препоръчваме ви сортовете Хиоска ба...