09.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3582  |   0  
Умеете ли да присаждате на седло
През втората половина на зимата настъпва времето за присаждане на калеми по различни начини. Изборът им зависи от срока и преди всичко от състоянието на подложката. Ако тя е дебела колкото калема, по това време се прибягва към копулацията, ако е диаметърът й е 4-5 см, предпочитанията са „кози крак” или в разцеп. Но ако е малко по-дебела, най много до около два пъти, приемливият начин е на „седло”. Това е и начинът, който и вие трябва да изберете, когато ще присаждате калеми на толкова дебели подложки.. Никак не е трудно.
Срязвате напречно подложката. Откъм страната, където кората е най-гладка, правите продълговат отрез, който засяга и дървесината. Съобразявате той да не е по-широк от дебелината на калема. Него също режете косо, но така че чрез плитък напречен срез да оформите седло. Дължината на отреза на калема трябва да е колкото дължината на отреза на подложката. Така подготвен го поставяте върху изрезката на подложката. Внимавате поне от едната страна вътрешната част на кората му (където е камбият) да покрива вътрешната част на кората на подложката. Най-добре е ако постигнете пълно покритие. Привързвате и замазвате с овощарска замазка.
По този начин може да облагородите млади семеначета, може да присадите и друг сорт в короната на по-възрастни дръвчета. Както се вижда, присаждането на „седло” никак не е трудно, но не започвайте веднага. За да го усвоите, опитайте няколко пъти на непотребни клонки.
11.02.2014 г. / Желязко Колев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022