08.03.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2453  |   0  
Летни грижи за младите дръвчета
През есента или през пролетта всеки гледа да посади дръвчета. Докато са още слаби, те се нуждаят от специални грижи през летните жеги.
Много важно е да се направи правилен околостволен кръг. Той не бива да има вал по периметъра си, за да не се задържа излишна вода. През първата година не се препоръчва кръгът да се озеленява, а през следващата можем да посадим едногодишни цветя, напримел латинка или турта. С тях ще осигурим на дръвчето защита от плевели и допълнително подхранване, а градината ще придобие празничен вид.
При засаждането на новото дръвче неминуемо се изрязват част от корените. При това колкото е по-голяма фиданката, толкова по-голям относителен дял от корените си губи, като се засягат предимно най-важните за храненето тънки всмукващи коренчета. Известно време след засаждането кореновата система се възстановява и не действа с цялата си мощ, а в същото време короната изпарява влага. Възниква физиологическа засуха. Ако забележим, че короната на младото дръвче има болен вид и това не е свързано с вредители, незабавно трябва да предприемем извънкореново подхранване. За целта трябва да потърсим в агроаптеката подходящ препарат. Пръска се 2-3 пъти в седмицата.
Във водата за поливане е добре да се разтварят бактериални торове, които преобразуват азота, фосфора и калия в достъпна за растенията форма. Активната терапия трябва да приключи, щом по дръвчето се появят млади филизи.
При младите съществува още един проблем – правилното оформяне на короната. Но с това може да се заемем само когато сме сигурни, че новият растеж е започнал. Фиданката се оглежда внимателно и ако забележим, че някои клонки нарастват непропорционално или навътре в короната, трябва да прищипнем върха на “пъргавите”, а “кривналите” да насочим в правилната посока.
Ако сме си купили фиданка с оформена корона, трябва да сме готови да й оказваме “фризьорски услуги” редовно, иначе сме хвърлили парите си на вятъра. Трябва обаче да внимаваме много при подстригването на иглолистните видове. Някои, например туята, нямат претенции, но при бора неправилното обрязване може да доведе до гибел. Неговите иглички живеят не повече от три години. След това опадат и повече не се възобновяват. Нови иглички се образуват само на младия пролетен прираст. Затова се прищипват единствено младите клонки до средата на юни, за да не повредим безвъзвратно дръвчето.
13.08.2013 г. / Невена Христова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021