16.08.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2436  |   0  
Криптантусът се размножава чрез издънки
Криптантусът (Cryptanthus) е от семейство Бромелиеви. Родина на растението е Южна Америка. Това е растението с най-разнообразни листа. А широките, приличащи на звезди, розетки едва ли ще объркате с нечии други. Криптантусът се култивира главно заради декоративните листа. При него те са бронзова окраска със сребристи линии по дължина. Безстъбления криптантус е по-скромен: само две светлозелени линии украсяват по дължина всеки лист. При формата roseo-pictus червената централна линия е обрамчена от две кремави линии, които контрастират с кафявите краища. Формата tricolor има розови, жълти и зелени линии. Криптантусът цъфти през лятото, цветовете са малко на брой, разположени са рядко, понякога са скрити сред листата. Нямат аромат.
Ако искате да гледате криптантус у дома ми, трябва да му осигурите слънце. Колкото повече светлина попада върху него, толкова по-ярко са украсени листата. Растенията имат слаба коренова система, затова те лесно се отглеждат върху кората на дървета. Криптантусите са много непретенциозни и устойчиви. Растенията, които се продават в магазините, като правило се намират в добра кондиция. Често имат издънки, което ще ви позволи да създадете нови растения. През зимата растението се държи при температура 15 градуса, но най-добре се чувства при 18 градуса. Максималната температура през лятото трябва да е 24 градуса.
През лятото криптантусът трябва да се полива обилно, 2-3 пъти на седмица в зависимост от температурата. За разлика от повечето бромелиеви, криптантусът не задържа вода в листната розетка, затова при поливането не трябва да наливате вода в розетката, а директно върху почвата. След 5 минути излейте излишната вода от чинийката. През зимата поливайте растението по-оскъдно, примерно веднъж на 10 дни. Не е нужно да подхранвате криптантуса, но понякога можете да добавите течни торове към водата за поливане. В горещите дни опръсквайте растенията, при прекалено ниска влажност на въздуха края на листата могат да засъхнат. Заради слаборазвитата коренова система растението обикновено се отглежда в малки саксийки и рядко се пресаждат.
Всички видове криптантуси се размножават чрез издънките, които се образуват в пазвата на листата. През април издънките лесно се отделят от листата и не е задължително да имат коренчета, те просто се отчупват от майчиното растение. Засадете ги в смес от торф и пясък. Покрийте ги със стъкло или полиетиленов пакет на дъговидна опора и дръжте при температура около 24 градуса. Ежедневно за 5 минути проветрявайте. Криптантусът се вкоренява за около три седмици. Когато младите растения започват да се развиват добре, пресадете ги в отделни малки саксийки.
06.04.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022