Ако градинката ви е малка, не е нужно всяка година да подкастряте декоративните храсти. Млади ли са растенията, вместо да се режат, е по-уместно да презимуват невредими при минусовите температури през зимата. За целта се покриват с иглолистни клони. За да се осигури светлина и въздух на храстите, всички излизащи от корен леторасти, които са излишни, трябва да се изрязват.
Налага ли се обаче да подрежете зеленината, то тогава не забравяйте, че преди това трябва да намалите до минимум поливките и наторяването в края на есента. Трябва да внимавате, защото при прекомерно много валежи, растенията могат да бъдат застрашени от гъбни болести.
Задължително преди зимата трябва да скъсите старите и вдървенени клони. Напролет ги отрежете, за да се подмладят храстите. Не го ли сторите, те ще се зашумят. И старите издънки трябва да се съкратят или поне скъсят.
За да осигурите светлина и въздух на декоративните храсти, отстранявайте излишните леторасти. Ако не прореждате клоните на филаделфусите, те могат да се засушумят. Затова трябва да внимавате още при зареждането на резниците. Поставяйте ги по-далеч едно от друго.
По-лесна е резитбата на вечнозеления чемшир. Той е бавнорастящ, но при формиране се получават много интересни форми.
Ябълката сравнително добре се приспособява към различни почвени и други условия, което позволява отглеждането й в почти цялата страна. Поради това тя неизменно присъства в любителските смесени градини...
Миниращата муха по луковите култури (Napomyza gymnostoma) напада чесъна, лука и праза. Най-големи повреди обаче тя нанася на праза. Разпространена е в цялата страна и през някои години, в отделни рай...
Пиретрумът (Pyrethrum /Chrysantemum/ cinerari aefolium) произхожда от Далматинското крайбрежие, където се среща като диворастящо растение. Отглежда се в Япония и Америка. У нас е пренесен отдавна, но ...
Периодът за вземане на калеми е доста разтеглен, но студените зимни дни обикновено се пропускат и току виж в края на зимата дръвчетата са излезли от принудителния покой. През февруари пъпките на бадем...