05.03.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1660  |   0  
Хелиотропът ще парфюмира градината
Хелиотропът (Heliotropium) е популярно растение, всеобщ любимец на градинските майстори, които често го използват за декориране на паркове и дворове. Наричат го още “черешов пай” заради изключително сладкия аромат на цветовете му, които се усеща много особено вечер.
Този ниско растящ храст е родом от Перу. Има широки яйцевидни до копиевидни листа в наситен тъмнозелен цвят. На височина растението достига до 50 см. Цъфти от май до септември с малки, но събрани в гъсти връхни китчици цветове. Те са оцветени в интензивно синьо-виолетово, а у някои сортове в белезникаво бяло, но всички с превъзходен аромат.
Хелиотропът изисква грижи и отглеждане сходни с тези на много популярните фуксии. Също, като на тях му е необходима богата на хранителни вещества почва, например смес от равни части глинеста, парникова и горска почва с добавка на пясък.
Важно за доброто развитие на хелиотропът е мястото, което сте му отредили. Той обича слънчеви или полусенчести участъци, добре защитени от вятър и силен дъжд. Поливането също е от значение – не понася преовлажняване, защото това води до бързото загниване на корените, а пък при засушаване листата губят декоративността си.
По време на цъфтежа трябва своевременно да се отстраняват прецъфтелите цветове с цел стимулиране появата на нови цветни пъпки.
Бледолилавите и сини цветове на хелиотропа са доста ефектна гледка, но за да й се насладите трябва да порявите търпение. Той расте доста бавно, освен това се нуждае и от укрепване на стбълото. Тогава вече наистина може да се похвалите с изящен и ароматен питомник.
18.12.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021