28.01.2023 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  70854  |   0  
Захванете си туя от клонче
Иглолистните растения като туята и лъжекипарисът могат да се размножат чрез резници, които ще произведете сами. По този начин ще спестите много разходи, особено ако се нуждаете от растения за покриване на по-голяма площ. Резниците се режат през есента, защото през септември клонките се вдървяват, а така те са най-защитени. Най-добре е да вземете връхчета от главните клони, но може да вземете резника и от страничните филизи. Те обаче трябва да са израстнали от главното клонче. Такива резници растат много добре.
Изчистете страничните иглички, така че зелената част на резника да няма никакъв контакт с почвата, за да не загние. Забодете подготвените резници в почвена смес с малко пясък. Не слагайте никакъв торф в съда с резниците. Младите корени страдат при висока концентрация на сол. Покрийте резниците с фолио или с пропусклив капак, за да може да се достигне нужното ниво на въздух и светлина. Поставете съда на светло място. За поникването на корените е нужна температура на почвата около 15 градуса. Проветрявайте ежедневно. Презимуването на растенията става в помещение, където няма опасност да замръзнат.
Засадете ги през пролетта на следващата година в малки саксии. Чак една година по-късно растенията могат да намерят мястото си в градината.
09.10.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023