16.08.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  17349  |   0  
Време е да подстрижете зокума
Възрастните зокуми (Nerium L - олеандър) добре понасят резитбата. Обикновено това се прави на 3 години, през пролетта. Резитбата стимулира образуването на нови клонки, особено в ниската част на растението. По тях се залагат много цветни пъпки, които след това изцъфтяват обилно.
Можете да подрежете вашето дръвче на височината, на която искате да го разклоните. Ако е прекалено висок стволът - изрежете из основа и ще получите няколко нови ниски стебла. Така ще оформите като храстовиден букет.
Ако предпочитате дървовидната форма, изрежете клонките на няколко възела над разклонението. Ще получите няколко нови летораста. След 2-3 години повторете същото е тях и ще сгъстите короната поне два пъти повече.
Зокумите не са претенциозни към почвите. Стандартните смески от 1 част градинска почва, 1 част торф и 1 част угнил оборски тор са подходящи.
В зависимост от интензивността на растежа растенията могат да бъдат пресаждани ежегодно в първите години от развитието им. Не икономисвайте тази операция, като засадите младия зокум директно в голяма кашпа. Почвата се вкислява и растенията ще страдат. Не случайно производителите на цветя ги прехвърлят няколко пъти, докато ги доведат до стандартната саксия в магазините.
28.03.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022