Хортензията се размножава по няколко начина, като използването на семена изобщо не е подходящият метод за любители. Разделянето на растенията при прехвърляне в нова саксия е рисковано. Остава вкореняването на резници, което е много успешно, ако го сторите по правилата, които изисква точно капризната красавица, хортензията. Не забравяйте, че латинското й наиименование е „хидрангея”, което издава голямата й любов към водата.
1. За резници може да използвате всички клонки, които отстранявате напролет при оформяне на растенията. Ако не сте сторили това, най-използваният метод е през лятото да си направите резници от невдървенели клонки, които не завършват с цветна пъпка.
2. Всеки резник оформяйте така, че да е с дължина поне 10-12 см. При това отрезът да е с лек наклон. Да е около 2 см под мястото от където излиза лист, който обезателно трябва да премахнете. Там клетките са най-активни за деление и със сигурност е точката за образуване на желаните коренчета.
3. Намалете с по 2/3 петурите на останалите два или три листа. Така ще намалите изпаряващата повълхност и нежеланата загуба на вода.
4. Заредете в широка, плитка саксия най-подходящият за случая субстрат от пясък и торф.При липса на торф използвайте листовка от иглолистни растения, за да осигурите необходимата за растенията кисела реакция Подредете резниците, като мястото на отстраненият лист да е на дълбочина поне 2-2,5 см.
5. Най-важното изискване е, както почвената, така и въздушната влажност винаги да са високи. За целта не е достатъчно само да поливате редовно. Съдът с резниците обезателно трябва да е покрит с подходящ стъклен похлупак или с прозрачно форио, което да не се докосва до резниците. Периодично го повдигайте за да провнетрите.
6. Мястото, къдито ще поставите саксията за вкореняване трябва да е светло, но обезателно на сянка.
Когато спазвате тези условия, при температура 16-18°С , след около 20 дни ще имате вкоренени растения.
Ако искате да обогатите градината си с боровинка, то можете да вземете зрели резници от храста и в ранна пролет те да се вкоренят в парник или тунел. За да се сдобиете с резници, то изберете здрави...
Народът ни отдавна е забелязал как стават хубави тикви на плет. Това е защото там почвата се обогатява на органични вещества от гниещи растителни остатъци. Но да се отглеждат тикви само по плетища е н...
Този овощен вид е сравнително по-нов, но е познат още на старите гърци и римляни. В България бодливото грозде е пренесено от Западна Европа и днес има около 10 сорта. Плодовете са полезни при стомашно...
Клонките на ябълковите дървета растат нормално , но остават тънки. Това означава, че е нарушен балансът между азота и калия. Трябва да са намали азотът и да се добави калий. Когато върховете на ябъл...