Повечето гайлардии може да се отглеждат от семена и цъфтят през първата година. Многогодишните сортове се оставят в бордюра за цъфтеж през следващите години. Закупените като едногодишни се отглеждат за временен летен цъфтеж. Многогодишните са най-популярни - с едри маргаритоподобни съцве-тия (5-10 см). Цъфтят от началото на лятото до есента. При почва с лош дренаж гайлардията умира през първата зима, а дори и в идеални условия растенията постепенно влошават качествата си, ето защо разделяйте туфите на всеки три години. Едногодишните цъфтят още по-дълго, но не са толкова популярни.
Сортове: Популярните многогодишни гайлардии са сортове на хибрида Г. грандифлора - височина 30-90 см, цъфти с оранжеви или червени езичести цветове с жълти връхчета от юни до септември. По-високите сортове имат нужда от подпорки; отстранявайте мъртвите цветове, за да удължите цъфтежа. Dazzler (60-90 см) е висок сорт, езичестите цветове са златисти с червен център. Wirral Flame расте по подобен начин, но кичестите цветове са жълти само по връхчетата. Не всички многогодишни гайлардии са двубагрени - Croftway Yellow е изцяло жълт, a Burgunder - червен. Високият Torchlight с големи червени езичести цветове с жълти краища и джуджето Goblin (30 см) често се отглеждат като едногодишни. Истинските едногодишни са сортове на Г. пулхела - височина 30-45 см, цъфтят от юни до октомври. Сферичните съцветия на кичестите сортове са много ефектни - напр. поредиците Lollipops, Gaiety и Plume.
Място и почва: Почва с добри дренажни свойства, за предпочитане лека. Изберете слънчево място.
Размножаване: Многогодишни; засейте семена или разделете туфите напролет. Едногодишни: засейте семена през март при 8-10°С - разсадете в края на май.
У нас се отглеждат само американски сортове къпини. Обикновено издънките измръзват през зимата, когато температурите паднат под минус 18 градуса. От бодилестите най-разпространен е Бойсен. От безбод...
Тази болест дължи популярното си има не това, че младите растения полягат и изглеждат като посечени. То си е и така – там, където те се поддават над почвата ясно се вижда, че са загнили. Поради висока...
Пеканът принадлежи към семейство Орехови. Известен е още като „цар на орехите” и „маслен орех”. Плодовете му са изключително вкусни, сладки и високо калорични. Те съдържат 71% мазнини, 15% въглехидрат...
За да си произведете подложка, можете да използвате семена. При ябълката и крушата се избират по-раннозреещи сортове и форми, а при костилковите – по-къснозреещи. Плодовете трябва да са добре узрели. ...