15.08.2020 година
1564339898.swf
Г
ъби
Рогачка жълта
Hydnum repandum (Fr.) S. F. Graу
ЯДЛИВА ГЪБА, но трябва да се консумира докато плодовото и месо е бяло. Ocвeн това има леко горчив вкус, който след изваряване във вряща вода и лимонена киселина (няколко кристалчета) изчезва и гъбата получава лек и приятен вкус. Мирисът е приятен и характерен.
Появява се през лятото и отново през есента предимно в широколистните гори, по-рядко в иглолистни гори, но почти винаги на по-големи групички.

ОПИСАНИЕ:

Шапката е с диаметър от 4 до 15-20 см, най-често неправилно оформена, при младата гъба по-плоска, по-късно почти фуниевидна, неравномерно изпъкнала. Ръбът й е вълновиден, с неправилни вдлъбнатини и нарези. Цветът на кожицата е жълт до оранжево-жълт, а при застарялата гъба с по-тъмен оттенък.
Плодовото месо е много твърдо, но чупливо, бяло. В застарялата гъба пожълтява,
Спорите са безцветни, а споровият прашец е бял.
Хименофорът (спорообразуващия слой) е изграден от белезникавожълти иглички, разположени доста близо една до друга, ясно видими и типични за гъбата!
Пънчето е високо до около 8 см и дебело 2-3 см, цилиндрично, но и неправилно, дост твърдо и плътно, с цвета на шапката.
17.06.2013 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020