22.03.2019 година
Г
ъби
Миризливка горчива
Clitocybe olearia (D. С. ех Fr.) Мауrе
ОТРОВНА ГЪБА. Смесването й с гъбата пачи крак е възможно, но трябва да се запомни, че пачият крак расте върху почва, а отровната горчива миризливка върху паднала дървесина.
Расте в края на лятото и през есента в широколистните гори, винаги на туфи, подобно на пънчушката.

ОПИСАНИЕ:

Шапката е с диаметър от 8 до 12 см, отначало слабо завита, а при застаряване се оформя като фунийка и увисва странично, с вдлъбнатина в средата. Месеста гъба е. Ръбът е тесен, цялостен, но нагънат. По-късно се подвива и се насича на дялове. Кожицата е оранжево-жълта, а при застарялата гъба оранжево-кафява, лъскава е и се бели, макар и не напълно.
Плодовото месо е дебело, здраво, жълто, със сладък вкус и с мирис на бор.
Ламелите са златистожълти до оранжево-жълти. Често са покрити с бял споров прашец. Твърде тънки са, но широки (около 5-6 мм), еластични, слизащи неравномерно по пънчето.
Спорите са безцветни до бледожълтеникави. Споровият прашец е бяложълтеникав.
Пънчето е високо 7-12 см и дебело 0,5-2 см, поставено ексцентрично спрямо шапката, плътно, нежно, леко заострено в основата си. Има жълто-оранжево оцветяване, а при застарялата гъба - кафявочервинакаво.
15.06.2013 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019