19.09.2019 година
1564339898.swf
Г
ъби
Масловка зърнеста
Boletus granulatus (Fr.)
ЯДЛИВА ГЪБА, подходяща за всякакви видове преработки, с приятен гъбен вкус и мирис. Преди консумация или преработка кожицата се почиства с ножче. Консумирана в по-големи количества с кожицата, затруднява храносмилането.
Расте през пролетта, по-рядко през лятото (при топли дъждове), но и през есента в младите борови гори в находища.

ОПИСАНИЕ:

Шапката отначало е полукълбеста като на всички останали видове масловки, а по-късно става плоска, но в средата винаги малко изпъкнала. Кожицата е жълта до жълтокафеникава, много лепкава, гладка и лесно се обелва. Ръбът е леко подвит навътре при младата гъба, а после е почти равен, равномерен, но при застарелите екземпляри и неравномерно нагънат.
Плодовото месо е с гъбеста структура, жълтеникаво, не се променя.
Тръбичките са жълти (до бледожълти) при младата гъба, а при застарелите екземпляри - тъмножълти (почти кафеникавожълти). Дължината им е около 0,5 см.
Спорите и споровият прашец са жълти.
Пънчето е доста плътно, здраво, почти равномерно цилиндрично, високо 4-8 см и дебело около 1 см (максимално до 2 см), обикновено по-светложълто от цвета на кожицата. Характерно е, че не носи пръстенче.
15.06.2013 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019