12.07.2020 година
1564339898.swf
Г
ъби
Манатарка канеленокафява
Boletus badius (Fr.)
ЯДЛИВА ГЪБА, с добри вкусови качества. Подходяща е за всякакъв вид преработка.
Расте в широколистните гори и по-рядко в смесените. Появява се в края на пролетта, расте през лятото и есента.

ОПИСАНИЕ:

Шапката на младата гъба е полусферична, а на развитата гъба е почти напълно разтворена, с диаметър от 5 до 15 см. Ръбът е леко подвит навътре, като при развитите екземпляри изглежда вълновиден. Цветът на кожицата е канеленокафяв (откъдето и името й).
Плодовото месо е доста плътно, но сравнително меко, бледожълто. При разчупване бързо посинява.
Тръбичките са дълги - обикновено над 2 см. Лесно може да се отделят от шапката. Имат жълто-зелен цвят и също като месото посиняват при натискане с пръсти или при разрязване.
Спорите са бледожълти, а споровият прашец е маслиненокафяв.
14.06.2013 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020