01.04.2020 година
1564339898.swf
Г
ъби
Манатарка кадифена
Boletus subtomentosus (Fr.)
ЯДЛИВА ГЪБА, с приятен вкус и аромат. Консумира се само след обработка с вряща вода. Не е подходяща за сушене.
Расте в широколистните гори, но и в смесените в находища. Рядка гъба. Появява се в края на у пролетта, през лятото и есента.

ОПИСАНИЕ:

Шапката е с диаметър 6-10 см, отначало полукълбовидна, а по-късно малко разперена, месеста, при пипане на повърхността й е като меко кадифе (от което и името й). Цветът на кожицата варира от жълто-червено-кафяв до тъмнокафяв (маслиненокафяв). Ръбът е леко завит при младата гъба,вълновиден, накъсан.
Плодовото месо е здраво, твърдо, светложълто. При разчупване бързо посинява, а след няколко часа добива сивобелезникав цвят.
Тръбичките са дълги средно около 2 см, жълто-зелени. При натискане с пръсти посиняват, спорите са жълто-зелени, а споровият прашец е жълтозеленикаво-кафяв.
Пънчето е високо от 4 до 12 см, дебело 2-4 см и твърдо. Оцветено е в обща червена тоналност върху жълта основа. Под шапката е жълтеникаво, докато надолу се прелива в жълто-кафяв цвят. В най-долната си част е кафеникаво.
14.06.2013 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020