28.07.2017 година
Г
ъби
Дяволска гъба
Boletus satanas Lеnz
СИЛНО ОТРОВНА ГЪБА! Отровното й действие, определено като атропиново, се проявява бързо след консумация Особено тежко е отравянето на храносмилателната система на човека.
Расте в широколистните и иглолистните гори през лятото и есента.

ОПИСАНИЕ:

Шапката при младата гъба е кълбовидна, по-малка от пънчето, а при развитата гъба е тумбеста, с диаметър 10-25 см. Ръбът е подвит, добре изразен, леко вълновиден. Цветът на кожицата е сивобелезникав до бледокафяв с жълто-зелен оттенък. Кожицата е леплива, не се отделя от плодовото месо.
Плодовото месо е особено твърдо (при застарялата гъба омеква), белезникавожълто (до сивобелезникаво), а над тръбичките - розово. При разчупване става синьо, а при престояване на въздуха по-късно - черно. Има типичен мирис, слабо сладникав орехоподобен вкус.
Тръбичките са твърде къси, незаловени за пънчето, жълто-зелени. Натиснати с пръсти, стават зелено-сини до пълно посиняване. Порите са жълто-червени, а при застарялата гъба - жълто-маслени.
Спорите са жълти. Споровият прашец е наситено жълтозеленикав до кафеникав.
Пънчето е високо 5-12 см и дебело 4-10 см, под самата шапка по-тънко, в средата бухолковидно. В горната си част е жълто, по-надолу преминава в карминеножълто, а в най-долната си част е сиво-жълто до кафяво. При натискане с пръсти става синьозеленикаво. По цялата си повърхност пънчето има карминеночервен мрежест рисунък.
14.06.2013 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2017