28.07.2017 година
Г
ъби
Гълъбка зелена
Russula virescens (Sсhaff. ех Fr.)
ЯДЛИВА ГЪБА, с мирис на плодове и с най-добрия вкус от всички видове гълъбки. Подходяща е за всякакъв вид преработка.
Расте в широколистните гори, понякога и в смесените, на засушливи почви, под храстите. Появява се през лятото и през есента.

ОПИСАНИЕ:

Шапката е c диаметър от 8 до 15 см, често и по-широка. При младата гъба е полукълбовидна, а при застарялата - разперена, дори леко вдлъбната в средата. Ръбът първоначално е подвит навътре, по-късно изправен, но винаги насечен. Цветът на кожицата първоначално е белезникав, а при развитата гъба е зелен, но на жълта основа. Застарялата гъба е кафяво-зелена, напукана на неправилни фигурки (плочки).
Плодовото месо е здраво, твърдо, бяло. В застарялата гъба добива леко кафеникав оттенък. Третирано с анилин, става жълто!
Ламелите са бледозеленикави, нееднакво дълги, редки, широки около 1 см и трошливи.
Спорите са безцветни, а споровият прашец е белезникав.
Пънчето е бяло, високо от 3 до 10 см, дебело 2-2,5 см, равномерно дебело, почти цилиндрично, здраво. По дължината си има видими браздички.
14.06.2013 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2017