23.09.2017 година
Г
ъби
Гълъбка гладкозелена
Russula aeruginea Lindb.
ЯДЛИВА ГЪБА, но след топлинна обработка! В сурово състояние не може да се консумира (причинява повръщане). Консумирана в по-големи количества, може да причини разстройства, особено при чувствителни към по-тежки храни организми.
Расте предимно в боровите гори през лятото и есента.

ОПИСАНИЕ:

Шапката е полусферична, по-късно плоска, с вдлъбнатина в средата, с диаметър 6 -12 см. Ръбът й често е разкъсан. Цветът на кожицата е зеленикав до сиво-зелен, по-светъл по ръба. Кожицата лесно се обелва от плодовото месо.
Плодовото месо е здраво, в застарялата гъба трошливо, бяло, леко сладникаво, но често и безвусно.
Ламелите са висящи, към пънчето сгъстени и свържа зани, а в периферията по-свободни и по-рядко разположени. Те са бели, но при застарялата гъба са жълтеникави.
Спорите са белезникави. Споровият прашец е кремав.
Пънчето е високо 4-6 см, дебело 1,5-2 см, бяло, цилиндрично, в долната си част леко заострено.
14.06.2013 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2017