Диетични рецепти » Чернодробни заболявания » Чернодробни заболявания

Чернодробни заболявания:

Говеждо рагу със сос

Продукти: (за 4 порции) • 400 г говеждо месо • 1 парче целина • 1-2 моркова • 250 мл прясно мляко • 4 с.л. брашно • сол Начин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки, заливаме го с малко студена вода, посоляваме и задушаваме на умерен огън. Щом ме...

Зеленчукова супа

Продукти: (за 4 порции) • 2 моркова • 1-2 магданозени корена • 1 парче целина • 3-4 розички карфиол • 2-3 с.л. зелен грах • 2 с.л.брашно • 2-3 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Запържваме брашното в сгорещеното олио, наливаме 1 л гореща вода и пос...

Извара със зелен лук

Продукти: • 600 г извара • 150 мл прясно мляко • 4-5 стръка зелен лук • сол Начин на приготвяне: Посоляваме изварата и я разбиваме с млякото. Прибавяме ситно нарязания лук и разбъркваме. ...

Какаов сладкиш с ябълки

Продукти: • 2-3 ябълки • 2 с.л. грис • 2 яйца • 50 г захар • 1 с.л. какао • пудра захар за поръсване Начин на приготвяне: Обелваме ябълките, настъргваме ги на ситно ренде и ги смесваме с гриса. Разбиваме жълтъците със захарта и последователно прибавяме к...

Картофен кнедлик

Продукти: • 400 г картофи • 1 1/2 к.ч. грис • 2 яйца • 2 твърди виенски кифли • 1/3 пакетче бакпулвер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги пасираме. Прибавяме яйцата, гриса и бакпулвера. Посоляваме и омесваме ...

Картофена супа

Продукти: (за 4 порции) • 4-5 картофа • 2 моркова • 1 парче целина • 1 корен магданоз • 20 г сушени гъби • 2 с.л. брашно • кимион, майорана • магданоз, сол Начин на приготвяне: Нарязваме корените на кубчета, заливаме ги с 2-3 ч.ч. студена вода и загр...

Кюфтета от месо и картофи

Продукти: (за 4 порции) • 400 г нетлъсто свинско месо • 200 г картофи • 1 яйце • 1-2 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Прекарваме месото през месомелачка и го смесваме с обелените и настъргани картофи. Прибавяме яйцето, посоляваме и омесваме добре. ...

Мусака с картофи и шунка

Продукти: (за 4 порции) • 800 г картофи • 300 г шунка • 2 яйца • 4 с.л. прясно мляко • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на филийки. Прекарваме шунката през месомелачка. В намаслена и поръсена с...

Оризов сладкиш с плодове

Продукти: • 300 г ориз • 4 ч.ч. прясно мляко • 2 белтъка • 100 г захар • 600 г нарязани пресни плодове • сол • пудра захар за поръсване Начин на приготвяне: Попарваме ориза във вряща вода и го отцеждаме. Загряваме леко подсоленото мляко, изсипваме в не...

Оризова супа

Продукти: (за 4 порции) • 1-2 моркова • 1 магданозен корен • 1 парче целина • 3 с.л. ориз • магданоз, сол Начин на приготвяне: Почистваме зеленчуците, нарязваме ги на ивички и ги варим в 1 л подсолена вода. Щом поомекнат прибавяме попарения и изплакнат ори...

Пастет от кашкавал и извара

Продукти: • 250 г извара • 200 г нискомаслен кашкавал • 1 к.ч. прясно мляко • магданоз, сол Начин на приготвяне: Посоляваме изварата и я разбиваме с млякото. Прибавяме настъргания кашкавал и 1 с.л. ситно нарязан магданоз и разбъркваме. ...

Пастет от телешко месо и шунка

Продукти: (за 4 порции) • 400 г телешко месо • 200 г шунка • 2 с.л. брашно • 40 г маргарин • 2-3 стръка зелен лук • сол Начин на приготвяне: Заливаме месото с малко топла вода, посоляваме и задушаваме до готовност. Изваждаме месото, сипваме брашното в ос...

Печени картофи

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг картофи • кимион, сол Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кръгчета, които нареждаме в намаслена тавичка. Поръсваме със смлян кимион и печем умерено загрята фурна. Посоляваме картофите, след като се изпекат. ...

Пиле, пълнено с виенски кифли

Продукти: (за 4 порции) • 1 пиле • 2 сухи виенски кифли • 1 яйце • 1 к.ч. прясно мляко • магданоз, сол Начин на приготвяне: Почистваме пилето и го посоляваме отвътре и отвън. Накисваме кифлите в млякото и ги отцеждаме. Разбиваме жълтъка с малко сол, ...

Плодова салата

Продукти: (за 4 порции) • 1 банан • 1 портокал • 2 ябълки • половин ананас • сокът от половин лимон • 1 к.ч. плодов сироп /по избор/ Начин на приготвяне: Обелваме плодовете, нарязваме ги на малки парченца, смесваме ги и заливаме с лимоновия сок и сиропа....

Пуешко задушено

Продукти: (за 5 порции) • 1 кг пуешко месо • 3-4 с.л. олио • 2-3 с.л. брашно • сол Начин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и леко го начукваме. После посоляваме порциите и ги овалваме в брашното. Намазваме ги с олиото и ги запичаме на грила. После ги...

Пълнени домати

Продукти: (за 4 порции) • 8 домата • 400 г смляно телешко месо • 1 к.ч.ориз • 2-3 с.л. олио • 1 яйце • сол Начин на приготвяне: Отрязваме капачета от горната страна на доматите и ги издълбаваме. Сваряваме ориза в подсолена вода и го отцеждаме. Приб...

Салата от карфиол

Продукти: (за 4 порции) • 400 г карфиол • 2 с.л. захар • 2-3 с.л. олио • сокът от половин лимон • 1 дафинов лист • 3-4 зърна черен пипер • сол Начин на приготвяне: Накъсваме карфиола на малки розички и го варим в подсолена вода заедно с черния пипер и ...

Салата от маруля с кисело мляко

Продукти: (за 4 порции) • 2 марули • 1 кофичка кисело мляко • сол Начин на приготвяне: Измиваме марулите и ги накъсваме на малки парчета. Посоляваме, заливаме с киселото мляко и разбъркваме. ...

Салата от моркови с хрян

Продукти: (за 4 порции) • 500 г моркови • 1 парче хрян • 1-2 с.л. захар • сокът от 1 лимон • 1-2 ч.л. олио Начин на приготвяне: Почистваме морковите и хряна и ги настъргваме на ситно ренде. Смесваме лимоновия сок със захарта, олиото и 1-2 с.л. вода. Залива...

Салата от целина и ябълки

Продукти: (за 4 порции) • 1 глава целина • 2 ябълки • лимонов сок, сол Начин на приготвяне: Сваряваме целината в подсолена вода и я настъргваме на едро ренде. Обелваме ябълките и също ги настъргваме. Прибавяме ги към целината, подправяме с лимонов сок и сол на...

Салата от ябълки с хрян

Продукти: (за 4 порции) • 4 ябълки • 1 парче хрян • 1-2 с.л. захар • сокът от половин лимон • сол Начин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги настъргваме на едро ренде. Заливаме ги с лимоновия сок и поръсваме със захарта. Прибавяме настъргания хрян, посоля...

Свинско с моркови

Продукти: (за 4 порции) • 400 г свинско месо /без мазнини/ • 300 г моркови • 2 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки, които запържваме в сух тиган. Добавяме олиото и малко вода, посоляваме и задушаваме на умерен огън. Щом...

Свинско с ориз и кашкавал

Продукти: (за 4 порции) • 400 г нетлъсто свинско месо • 400 г ориз • 1-2 моркова • 1 к.ч. грах • 2 с.л. олио • 100 г кашкавал • сол Начин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го запичаме в сух тиган. Сипваме олиото и малко вода, посоляваме и заду...

напред
Начало