01.12.2020 година
1564339898.swf
Л
ечебни диети
  4012  |   0  
Диета при артрит
Артритът е една от най-древните болести, известни на човечеството. Учените смятат, че от него са боледували даже динозаврите. Първият сигнал на задаващия се артрит са болките в ставите, подутините и прогресиращата неподвижност. При все това диагнозата "артрит" не звучи така страшно като инфаркт или захарен диабет. Въпреки това болестта се смята за една от най-коварните. Главното е, че тя трудно се поддава на лечение и че наред с препаратите и процедурите борбата с болестта е възможна само при правилно хранене.
Правило номер едно е никога да не солите яденето по време на приготвянето, а вече приготвената храна посолете, когато е сервирана на масата. Най-добре е да подобрите вкуса на ястието, без да го солите, с употребата на лимонов сок или зелении: магданоз, копър, босилек, целина. Ако няма противопоказания и сърцето и бъбреците ви са в ред, пийте колкото може повече течности (минерална негазирана вода, сокове и немного сладки компоти) - до 1,5-2 л на ден.
Вторият враг на болните от артрит е излишното тегло. Увеличението на масата на тялото води до по-бързото износване на ставите. Изводът е очевиден - необходима е диета. Месото и рибата са разрешени, но не повече от 2-3 пъти на седмица. При това ястията трябва да бъдат не печени или пържени, а само варени. На трапезата на артритноболните трябва да има моркови, зелена салата, картофи, яйца, сирене. Препоръчват се (във всякакъв вид) ябълки, сливи, лапад, орехи (те са много полезни, но и много калорични, така че трява да се внимава с количеството, за да не се увеличат килограмите). Затова хапвайте по няколко ядки на ден, но това да става редовно.
В периода на обостряне на заболяването е желателно да минете на разтоварваща диета. Например достатъчни са 400 г извара, разделена на 5 части, за да се чувствате превъзходно през целия ден. Отлични за разтоварване са ябълките, но тяхната денонощна норма не бива да е повече от 1000-1200 г. Възможно е да се лишите и за цял ден от храна, пиейки само минерална вода или съвсем малко подкиселена преварена вода. Но ако подобна диета ви е трудно да изпълните, не правете експерименти със себе си.
Някои продукти усилват възпалителните процеси в ставите - царевица, овес, ръж, цитрусови, гъби и бобови, мляко, силен чай и кафе, бекон и субпро-дукти (дробчета, бъбръци, сърца, език и т. н.), домати, патладжани и пиперки. Разбира се, пълното им изключване от храната едва ли е разумно. Нищо не пречи да се употребяват в неголеми количества, за да не се лиши организмът от ценни вещества. Един домат на ден през сезона на пресните зеленчуци няма да навреди. Това се отнася и за другите продукти. Най-важният индикатор за влиянието на храната са вашите стави. Ако започнат да болят от този или онзи продукт, зачеркнете ги от списъка на употребяваните храни.
10.11.2012 г. / д-р Анета Стойкова, диетолог

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020