Продукти: (за 4-5 порции)
• 1 кг картофи
• 1 ч.ч. брашно
• 5 яйца
• 1 к.ч. галета
• 50 г сирене или кашкавал
• 1 глава лук
• 200-300 г кайма /телешка или смес/
• магданоз, кимион
• черен пипер, сол
• мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Измиваме картофите и ги варим в подсолена вода. Обелваме сварените картофи и ги намачкваме или настъргваме на ситно ренде. Прибавяме половината от галетата и от брашното, 3 цели яйца и 2 жълтъка, настърганото на ситно ренде сирене, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме сместа и разточваме върху намаслената маса кора с дебелина 1 см, а от кората изрязваме квадрати, широки около 10 см.
Нарязваме лука на ситно, задушаваме го в малко мазнина, а след това го омесваме с каймата, към която сме добавили малко кимион и сол. С помощта на нож отделяме внимателно квадратите от масата и поставяме в средата на всеки квадрат слагаме част от приготвената плънка.
Оформяме кюфтета, които потапяме в двата леко разбити жълтъка, а след това в смес от останалото брашно и галета, и пържим в сгорещената мазнина.
Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...