Кулинарни рецепти » Конячен кекс

 Конячен кекс

Продукти:

• 3 ч.ч. брашно
• 1 с.л. бакпулвер
• 1 ч.л. смляно индийско орехче
• 1 ч.л. смляна канела
• 200 г краве масло
• 300 г кристална захар
• 4 яйца
• 2 жълтъка
• 2 с.л. коняк

За глазурата:

• 1 ч.ч. кристална захар
• 1 к.ч. разтопено краве масло
• 1/2 к.ч. вода
1/2 к.ч. ром
• 1 ч.л. смляно индийско орехче
• 1 к.ч. коняк

Начин на приготвяне:

Разбиваме маслото със захарта, прибавяме подправките и разбъркваме добре. Едно по едно прибавяме яйцата, а след тях – жълтъците. Постепенно сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Слагаме и 2 с.л. коняк, разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма. Печем в умерена фурна, като оставяме накрая кекса да изстине във фурната.

Приготвяме глазурата, като при непрекъснато бъркане върху слаб огън смесваме захарта, маслото, водата и индийското орехче. След това охлаждаме и прибавяме рома и коняка. Обръщаме изстиналия кекс в подходяща чиния и го заливаме с глазурата. Поднасяме го 1 ден след като сме го приготвили.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Наденички в доматен сос

Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Начало