24.06.2017 година
Б
илки
Бадем
Amygdalus communis L.
Сем. Розоцветни – Rosaceae

Описание:

Разклонено дърво високо до 10 м. Листата са последователни, назъбени, заострени на върха, с дръжки, събрани в снопчета. Цветът е бял или розов, разположен поединично, с петлистна чашка, петлистно венче и многобройни тичинки. Плодът е костилка с едно, рядко с две семена.

Разпространение:

Култивиран в южните части на България.

Употребявана част:

Събират се плодовете на растението.

Бране и сушене:

Плодовете се берат, когато започнат да пожълтяват и разтворилият се околоплодник да пада. Сушат се на слънце или на проветриво сенчесто място.

Действие и употреба:

Действа слабително - особено маслото на бадема. Ядките, сварени като каша с мляко, се дават на малки деца за разхлабване.

Външно: Бадемовото масло се използва за мазане при косопад и за заздравяване на косата. Употребява се също в козметиката, сладкарството и хранителната промишленост.
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2017