05.12.2020 година
1564339898.swf
Б
илки
Зърнастец
Frangula alnus Mill. (Rhamnus frangula L.)
Сем. Зърнастецови – Rhamnaceae

Описание:

Храст или ниско дръвче, високо до 7 м, с гладка сивокафява кора. Младите клонки са червенокафяви с хоризонтални белезникави лещанки. Листата са последователни, елиптични, целокрайни, с пересто жилкуване, отначало - влакнести, по-късно - голи. Цветовете са единични или по 5-7 в пазвите на листата, бледозелени, двуполови, петделни. Чашката е гола, тичинките са 5. Плодът е сочен, топчест, в началото зелен, впоследствие червен, при узряването черен. Цъфти м. май - юли.

Разпространение:

Покрай реките, из влажните места и храсталаците до 1300 м н.в. в цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се събира кората на растението.

Бране и сушене:

Кората се бели при появата на сокодвижение м. април - май. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 60°С. Изсушените кори отвън са сивокафяви с белезникави лещанки, а отвътре - червеникавожълти, без мирис и с горчив вкус.

Действие и употреба:

Билката има слабително действие. Употребява се при запек, воднянка, болести на черния дроб, жълтеница, хемороиди.

Външно: За бани при рани и кожни възпаления.

Рецепта

1 суп. лъжица нарязани кори се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 50 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Внимание! Кората на зърнастеца се използва след като отлежи 1 година или след като в продължение на няколко часа се нагрява при температура до 100°С. В противен случай предизвиква токсични явления.
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020