09.06.2023 година
1564339898.swf
Б
илки
Бял трън
Silybium marianum (L.) Garth.
Сем. Сложноцветни - Asteraceae (Compositae)

Описание:

Едногодишно или двугодишно тревисто растение. Стъблото е право, набраздено, слабо разклонено. Листата са последователни и едри с бяло мрежовидно жилкуване, триъгълно изрязани, нагърчени и перести, завършващи с бодли, като горните листа са приседнали и обхващат стъблото. Стъблените листа са последователни, приседнали, с бяло мрежовидно жилкуване и жълтеникави бодли. Цветовете са тръбести, събрани в съцветие кошнички, разположени върху стъблените разклонения. Обвивните листа на кошничките са с бодли по ръба. Венчето е пурпурно червено. Чашката липсва. Тичинките, 5 на брой, са сраснали с прашниците. Плодът е плодосемка - черна със сиви точки и хвърчилка. Цъфти м. май - август.

Разпространение:

Край оградите, пътищата и бунищата главно в Южна България.

Употребявана част:

За медицински цели се събират семената на растението.

Бране и сушене:

Семената се берат след узряването им м. септември - октомври. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената билка е с черен цвят, без миризма и с нагарчащ вкус.

Действие и употреба:

Билката действа жлъчегонно, противовъзпалително и болкоуспокоително. Употребява се при възпаление на черния дроб, жлъчката и далака, при жълтеница, хемороиди, запек, газове, главоболие, мигрена, задух, безсъние, за повишаване на потентността.

Рецепта

1 чаена лъжичка счукани семена се киснат 1 час в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023