02.12.2020 година
1564339898.swf
Б
илки
Черница бяла
Morus alba L.
Сем. Черничеви – Moraceae

Описание:

Високо дърво с лъскави листа - цели или длановидно нарязани, в основата назъбени и слабо сърцевидни. Цветовете са зеленикави, еднополови, събрани в съцветия реси, с четириделен околоцветник. След прецъфтяването на женските цветове, околоцветникът става месест и сочен. Плодът е бял, цилиндричен, снабден с дръжка, със сладък вкус. Цъфти м. април - май.

Разпространение:

Родина на черницата е Индия. У нас - засаждано растение, среща се и подивяло.

Употребявана част:

За медицински цели се събират листата на растението.

Бране и сушене:

Листата се берат по време на цъфтежа м. април - май. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Изсушените листа са със зелен цвят, без мирис и със сладникав вкус.

Действие и употреба:

Билката има пикочогонно и отхрачващо действие, понижава кръвното налягане и съдържанието на захар в кръвта. Употребява се при кашлица, захарна болест, високо кръвно налягане, импотентност.

Външно: За налагане при циреи, лунички и петна по кожата.

Забележка: Същото действие има и черната черница (Morus nigra), а също и корите на корените на черниците.

Рецепта 1

2 суп. лъжици листа се киснат 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пие по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Рецепта 2

1 каф. лъжичка кора от корените се вари 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пие по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020