Билки » Синя жлъчка

 Синя жлъчка
Cichorium intubis L.

Сем. Сложноцветни - Asteraceae (Compositae)

Описание:

Многогодишно тревисто растение с ръбесто, покрито с власинки стъбло, високо до 1,2 м. Коренът е месест и вретеновиден. Листата са пересто нарязани, продълговато ланцетни, вълнообразно назъбени, приосновните са събрани в розетка, а стъблените - полуобхващащи стъблото. Цветовете са едри, сини, рядко бели, с къса дръжка, почти приседнали в пазвите на листата. Чашката е петлистна, а съцветието двойно, езичесто, като вътрешният кръг е с къси и разперени листчета, с 5 тичинки и едногнезден яйчник. Плодът е обратно яйцевиден, с хвърчилка, с 1-2 реда люспици. Цъфти м. юни - септември.

Разпространение:

Из сухите и тревисти места, орниците, покрай пътищата до 1200 м н.в. в цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се събират цъфтящата надземна част и корените на растението.

Бране и сушене:

Стръковете се берат по време на цъфтежа м. юни - септември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушените стръкове са със зелен цвят, без мирис и със слабо горчив вкус. Корените се вадят есента, м. октомври, при завяхване на растението. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 50°С. Изсушените корени са тъмнокафяви отвън и бели или жълтеникави отвътре, без мирис и с нагарчащ вкус.

Действие и употреба:

Билката има пикочогонно и слабително действие, повишава обмяната на веществата, улеснява храносмилането и възбужда апетита. Употребява се при заболявания на черния дроб, жълтеница, увеличен далак, камъни в жлъчката, стомашна язва, гастрит, трудно уриниране, кръв в урината.

Външно: За налагане при отоци, набито, циреи и рани.

Рецепта

2 суп. лъжици стръкове или 1 суп. лъжица корени се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Автор: recepty.bg
Начало