12.12.2019 година
1564339898.swf
Б
илки
Розмарин
Rosmarinus officinalis L.
Сем. Устоцветни - Lamiaceae (Labiatae)

Описание:

Вечно зелено храстче с четириръбесто силно разклонено стъбло, достигащо на височина до 1,5 м. Листата са срещуположни, линейно ланцетни, целокрайни, кожести, с подвид надолу ръб, стеснени в основата си, без дръжки, отгоре са тъмнозелени, отдолу - влакнести с изпъкнала главна жилка. Цветовете са виолетовосини или бели, събрани в гроздовидни съцветия на върха на стъблото. Венчето е двуустно с триделна долна устна и две тичинки. Плодът е съставен от 4 яйцевидни орехчета с тъмнокафяви семена. Цялото растение има приятна миризма. Цъфти май - август.

Разпространение:

Родината на розмарина е Средиземноморието. У нас - декоративно растение.

Употребявана част:

За медицински цели се събират листата на растението.

Бране и сушене:

Листата се берат по време на цъфтежа м. май - август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушената билка е със светло зелен цвят, приятна миризма и нагарчащ вкус.

Действие и употреба:

Билката има противовъзпалително, пикочогонно и болкоуспокоително действие. Употребява се при физическа и умствена умора, епилепсия, стомашни болки, сърдечни болки, лошо храносмилане, бяло течение, воднянка.

Външно: За жабурене при зъбобол и гаргара при болно гърло, сварени с оцет листа при косопад.

Рецепта

1 суп. лъжица от листата се киснат 2 часа в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019