30.11.2020 година
1564339898.swf
Б
илки
Мораво рогче
Secale cornutum L.
Разред Пиреномицети – Pyrenomycetes

Описание:

Моравото рогче е трайна форма, твърд стадий от развитието на торбестата гъба (Claviceps purpurea), която паразитира върху плодниците на ръжта. При заразяване на плодниците вместо ръжено зърно се развива мораво рогче. Развита по други житни растения тази гъба не се употребява за медицински цели. На вид моравото рогче е черновиолетово, закривено, по-дълго и по-дебело от ръженото семе, понякога с напречни пукнатини.

Разпространение:

В районите, където се сее ръж. Напоследък разпространението му е ограничено, поради пречистването на ръженото семе.

Употребявана част:

За медицински цели се използва твърдата част на гъбата (моравото рогче).

Бране и сушене:

Отделянето на моравото рогче от ръженото семе става ръчно или чрез пречиствателни машини след жътвата на ръжта. Суши се бързо на сянка или в сушилня при температура до 55°С. Изсушената билка е с черновиолетов цвят, характерна миризма и сладникаво-горчив вкус.

Действие и употреба:

Билката има кръвоспиращо действие. Употребява се при маточни кръвотечения, парализа на краката, невралгия, главоболие, атеросклероза, високо кръвно налягане, захарна болест.

Рецепта

1 кафена лъжичка леко счукана билка се кисне 1 час в 300 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пие по 1 суп. лъжица 3 пъти на ден преди ядене.

Внимание! Билката е отровна. Да се взема под лекарски контрол!
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020