09.06.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 5895 |  0 
Градините утвърждават индивидуалността
Една древна китайска поговорка твърди, че всеки човек влиза в рая през градината, която сам е посадил и отгледал. Представите ни за рая са твърде различни. За множеството от хората това е стандартната представа, наложена от съответната религия. Има обаче и такива, при това немалко, които имат свое виждане, твърде различно от общите идеали. В съвременното общество, което всячески ни унифицира, е много трудно да запазиш собствената си индивидуалност. При на пръв поглед неограничения избор всички зависим от модните тенденции и направления, които ни биват налагани от обстоятелствата било в професията, било на обществените места. Модният израз dress code ни спира да изявим себе си даже в толкова лична сфера, каквато е облеклото.
Същото се отнася и до градините. Озеленителните фирми предлагат „всичко от А до Я за вашата градина”. В няколко стила. По каталог – морава, алпинеум, езеро и водопад, туя и чимшир... Съседите харесват резултата и също си поръчват или със собствени сили го копират. И скоро всички сме в средностатистическия кюп –
красиво, модерно и... еднакво

Алтернативата

А какво правят тези, които не желаят да са в общата маса ? Които бленуват в градината си да претворят собственото си Аз, собственото си отношение към света и красотата? Те са привържениците на тематичните градини. За тях не съществуват никакви ограничения, те са готови да направят в своите градини всичко, което им хрумне. Важното е да се планира и осъществи именно това, което им харесва, за да се чувстват в градината максимално комфортно, да забравят за стреса и неприятностите. За тях обикновено градината става най-верен приятел, прекрасен психоаналитик, готов да помогне във всяка ситуация.
Разбира се, и тук са много важни общите принципи, които обуславят създаването на всяка градина – месторазположение, тип на почвата, релеф, климат и т. н. Всичко това обаче бива подчинено на една основна идея, позволява да се съвмести градинарството с каквото и да било друго увлечение – спорт, кулинария, пътешествия, интереси към миналото, географията и какво ли не още.

Съществуват няколко класически градински теми:

Градината на живата природа

Тя се планира така, че да привлича птици, пеперуди и други представители на фауната. В нея трябва да има открита водна площ, медоносни и ароматни растения, дърветата не се пръскат срещу насекоми, за да има храна за птиците. Плодовете също се оставят на тяхно разположение. Изграждат се подходящи укрития за таралежи, катерички, невестулки или каквито дребни животни се въдят наоколо. Стопаните на такива градини не се сърдят, ако дивите им съжители похапват от ягодите и зелето, а напротив – стараят се да има за всеки вкус. Растителността е предимно от невзискателни местни видове или от екзотични, но устойчиви на болести и неприятели, за да се избегне употребата на химически препарати.

Градината на ароматите

Тази градина има дълга история. В средновековните манастири съществували така наречените аптекарски градини. В тях се отглеждали всякакви билки и благоуханни подправки, ароматни цветя и особено рози. На тези растения била приписвана мистична мощ и алегорична символика.
Примерът на манастирските градини, съчетаващи утилитарност и естетическа привлекателност, и съвременните постижения на градинарското изкуство се изявяват днес често в чудесни образци на самостоятелно творчество.

Градините от местната флора

Събраните от околността на вашия дом растения могат да послужат като основа на великолепно произведение на градинарското изкуство. Такава сбирка естествено и органично ще се впише в околния ландшафт.

Градината с впечатления

Спомените от близки и далечни страни са възпроизведени с помощта на растенията. Така може да имате например кътче от Средиземноморието или от далечен Китай, видяно и претворено през вашите очи и с вашето въображение.

Градини с представителите на отделен растителен вид

Класически пример за такава градина са розариумите. Според вкуса и предпочитанията ви това може да се сукуленти – например семпервивуми и дебелеци. Може да са многобройните представители на тинтявите или камбанките. Подредената с вкус и любов колекция от далии сигурно ще спре дъха на всеки любител на цветята. С помощта на студоустойчивите видове от кактусовата колекция може да се пресъздаде атмосферата на пустинята и пампасите.

Лунната градина

Създава се да прелъстява привържениците на романтиката и съзерцанието. Фрезиите, белите лалета и нарциси, кокичетата, рододендроните и плодните дървета ще изпълнят с лунна светлина пролетните нощи в нея. През лятото белите камбанки, астилбето, флоксът, ралицата, едва зеленеещите цветчета на ароматния тютюн ще бъдат нощната й украса. Снежнобелите астри и хризантеми ще изпълнят с нежна светлина сумрачните есенни нощи. Разбира се, не бива да забравяме, че много цветя със силен аромат разтварят нощем белите си цветове. Засадени на по-големи разстояния помежду си, те няма да смесват уханията си, но всичките ще засилят чара на нощните бдения сред тях.

Алпийската градина

Една добре подбрана колекция от планински расетения, разположена сред красиви и умело подредени камъни, напомнящи родните им места, е извор на радост за стопанина си. Грижите за тези нежни и същевременно силни създания изискват усилия, които доставят много щастливи мигове на хората, посветили свободното си време на тях. Дори когато повечето от обитателите на каменистата градина заспят зимен сън, вечнозелените алпийци и скалните късове доставят естетическа наслада и приятни емоции.

Поляна с диви цветя

Тя фактически не изисква поддръжка, тъй като самата природа се грижи обитателите й да са доволни и здрави. Затова пък дава необятни възможности за изява на вашата ярка индивидуалност. Важното е да се подберат диви цветя и треви с различно време на цъфтене, които ще се допълват и през цялата вегетация ще има акценти, които ще привличат вниманието. А много треви продължават да са декоративни и през зимата, когато цветята вече са заспали. В такава градина с удоволствие идват и птиците и насекомите, които стават такъв елемент от пейзажа, какъвто не може да създаде и най-прочутият ландшафтен дизайнер.

Ако копнеете по морето

За вас е подходяща прочутата тематична градина „Атлантик”, растяща на покрива на парижката гара Монмартр. Разбира се, не да копирате, а просто да пресъздадете с помощта на растенията и на минимален брой аксесоари тези особености на морския пейзаж, които са ви впечатлили особено силно. Добре е да има истинска вода, но може да се замени визуално с растения, засадени вълнообразно. Важното е да се подберат достатъчно видове, обагрени в различни нюанси на синия, зеления и виолетовия цвят – виолетки, незабравки, камбанки, вероники... Дървен „кей” и няколко раковини, „плаж” от пясък и чакъл – а красивите спомени и асоциации ще свършат останалото.


За търсачите на мистика

За тях се предлагат градини, пресъздаващи атмосферата на старинни езически светилища или древни руини. Един миниатюрен Стоунхендж или „каменна баба”, пречупени през призмата на вашата фантазия, могат да изпълнят с видения миговете за почивка.

И няколко допълнителни идеи

„Омагьосаната градина”, в която растат цветя и дървета с причудлив вид, оживени от игрите на светлини и сенки, ще пренася стопаните си в света на приказките и преданията, Зад всяка извивка на пътечката в нея току-виж се задал някой жител на отвъдното...
Може би пък това, което ви е нужно, е баланс и спокоен порядък. Тематичната градина, изпълнена в японски стил, ще ви умиротвори и ще възвърне спокойствието, загубено в забързания делник.
Вълнуващите ритми на южноамериканската музика ще доведат може би някого до желанието да пренесе в дома си тамошния дух – спокойствие и невъзмутимост от една страна и необуздан темперамент от друга. Ненатрапчивата зеленина на юките и агавите, на обичките и хемерокалисите в съчетание с неочаквани ефекти от ярки цветни петна ще помогнат да го постигнете.

Като обобщение:

Най-хубавото е, че освен представените най-често срещани образци на тематични градини всеки може да отпусне фантазията си и да направи нещо невиждано и неочаквано. Дори да не предизвика непременно овациите на околните, авторът ще се чувства щастлив, че създаденото представя неговите най-съкровени мисли и чувства.
16.11.2010 г. / Мила Малинова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023