Още рецепти » Направете си версайска леха

 Направете си версайска леха

Версайската леха се отличава по това, че през нея цветята цъфтят през цялото лято и при това не се нуждаят от отглеждането на разсад. Като правило, версайската леха има кръгла форма и в средата й има фонтан от космос. Съвременният версайски космос е разнообразен. В средата на лехата може да се насади и кичест космос, цветовете на който достига повече от 12 см диаметър. След него можете да сложите кичест космос, висок до 120 см, но с листа във формата на мида, откъдето идва и названието на сорта – Мида. Малко по-нисък е космосът от сорта Пикоти, който се разполага по-далеч по кръга. Четвъртият ред космос е висок 50-60 см и сортът му е Полидор.
След като направите фонтана от космос е дошло времето да насадите агератум. Агератумът е неостаряващо цвете, тъй като колкото и да цъфти, на него не може да се види увехнал цвят. Агератумът, както и космосът, се засява директно в почвата, без да се отглежда разсад. Трябва да помните, че семената на културата са много дребни, затова не е нужно да ги засипвате с почва.
Лехата е почти сформирана, сега трябва да направите бордюр от дребни цветя. За него можете да вземете кученца и тагетеси. Ако искате да засадите много едри екземпляри, то можете да вземете от лимонено-жълтия сорт Купидон. Височината на това растение е само 5 см, а размерът на цвета е до 12 см. Тези тагетеси не са кичести, но образуват цветове като сфера.
Най-студоустойчивото растение за версайската леха са кученцата. За долния ред версайска леха са подходящи ниските сортове кученца, чиято височина е само 20 см и издържат до минус 5 градуса. Най-необичайното е, че цветовете на този сорт миришат на рози.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Ако лекарствата не ви помагат, проверете щитовидната си жлеза

Случва се човек да не се чувства добре, но нито една конкретна диагноза не се потвърждава, а лечението не дава желания ефект. Ситуация, която се среща доста често. Особено, ако причината е нарушение в...

Закуски с извара

Пирожки с извара Прoдукти: 500 г брашно, 20 г мая за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 ч.л. захар, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г извара, 2 жълтъка; мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне...

Консервиране на сливи

Печен конфитюр от сливи Прoдукти: на 1 кг сини сливи – 500 г захар, 1 к.ч. оцет, 5 зърна карамфил Нaчин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставям...

Зелен остров освежава банята

Цветята смело се настаняват в мокрото помещение, водата не трябва обаче да ги пръска постоянно Разглеждайки модните списания, често се възхищаваме на красиво озеленени бани и мечтаем да имаме такава...

Начало