14.06.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 3833 |  0 
Направете си двускатен парник
Двускатните парници са сравнително по-слабо застъпени у нас. Те са построени на същите принципи, както едноскатните. Разликата е, че благодарение на двата си ската имат по-голяма ширина и височина и са ориентирани север-юг. В тях може да се отглеждат по-високо растящи култури - домати, пипер, патладжан. Тези парници са преход между обикновените и оранжериите.
Обикновеният двускатен парник има дължина 6 м, ширина 3 м и височина при билото 60 см. Изработва се предимно от дебел боров материал. Проблемът е, че по-трудно се поставят и свалят рамките и рогозките, по-мъчно се плеви и разрохква почвата.
Средният срок за експлоатация на парниците с дървени каси е 8 години. Ако обаче са от пепело-бетон или други подходящи материали може да се изпозват и до 25 години.

Загряването може да е по-бързо

За биотопливо се използват органични отпадъци от земеделското производство, които при разлагането си отделят топлина. Тези отпадъци трябва да се съхраняват до парниковите трапове на сухи купове, да е ограничен достъпът на въздух. Преди използване им се навлажняват с хладка вода (около 25°С) и се складират на рехави купчини. Така се създадат условия за разлагане. За да се подобри отделянето на топлина към органичните отпадъци се прибавят минерални торове (средно към 1 т органични отпадъци се добавят 4 кг азотен, 3 кг фосфорен и 2 кг калиев тор). При достатъчно навлажняване на купа разлагането протича бързо и към седмия ден температурата се повишава на 70°С. В този момент биотопливото е готово за зареждане в парниците. Върху него се поставя торово-почвената смес.
18.12.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021