Още рецепти » Отгледайте си камчатска боровинка

 Отгледайте си камчатска боровинка

Камчатската боровинка /Lonicera caerulea var. Kamtchatica/ спада към сем. Каприфолияцеа /Caprifoliaseae/. Нейната родина е Далечният Изток: Корея , Япония, Русия и Канада. Представлява храст висок около 2,20 – 2,50 м. Листата му са овални , синъозелен , с леко восъчно покритие. Те могат да бъдат дълги до 8 см и широки почти 5 см. Цветните пъпки се появяват на миналогодишни клонки и се формират в рамките на няколко дни, ако пролетта е топла. Цветчетата са дребни, фуниевидни с жълто-бял цвят, дълги до 2 см. Плодовете са продълговати на вид. Достигат до 1 см в диаметър и до 5 см дължина. Теглото им е до 3 г. Семената са меки с характерен приятен вкус с лека горчивина. Плодовете съдържат много витамини: каротин /провитамин А/; тиамин /В1/ , рибофлавин В2, флиева киселина В9 и пектинови и дъбилни вещества. Съдържат се също и микроелементи - Манган, Мед, барий, бор, силиций, йод, полезни за човешкия организъм.

Камчатската боровинка расте добре почти на всякакви почви с изключение на блатиста и суха и песъклива почви. Трябва да се полива редовно - особено в първата и втората година след засаждането. Растенията могат да развиват богата и дълбока коренова система. Трябва да се избягват подпочвените води и райони с дълготрайни пролетни наводнения. Този вид е силно устойчив на замърсяване на въздуха. Камчатската боровинка предпочита пълното слънчево греене, но то толерира и леко сенчестите места. Общо взето най-добре се развива на влажни места.
Вегетативното размножаване става чрез растения, засадени в контейнери. Растенията с височина до 30 см, с 2,3 или повече издънки, широки 0,7 – 1 см в основата на короната и коренова система с дължина 20-25 см се считат за най-добрия материал. Те могат да да останат в контейнерите през целия вегетационен период, но е добре през есента (септември, октомври) да се засадят в градината. При засаждането почвата трябва да бъде добре наторена с оборски тор, компост или торф – 8-10 кг/кв.м . Почвата около храстите трябва да се полива, като се направи „водно” легенче за събиране на вода около растението.

Младите растения трябва да се подхранват 2-3 пъти в годината. Първия път това трябва да стане през пролетта в началото на април с 20 г карбамид, 30 г амониев нитрат или 40 г сулфат. Торовете се разпределят върху повърхноста на 1 кв.м около храстите. Второ торене се извършва през лятото - в началото на м.юли. Добре е киселите почви да се обогатяват със селскостопански варовик на всеки 3-4 години - 200-300 г/кв.м.
Камчатската боровинка се нуждае от санитарна и обикновенна резитба на растението до 5-7 години от засаждането. Най-доброто време за резитбата е есента (когато листата са опадали) или през пролетта - най-късно до края на март . Резитбата се състои в изтъняване на короната и съкращаване на скелетните клони на половина. В случая на 20-25 годишни растения резитба за подмладяване трябва да става в най-добрия случай 30-40 см над земята.
Камчатската боровинка не страда от много болести и неприятели. Ако метеорологичните условия са неблагоприятни, могат да се развият симптоми на мухъл или слънчево изгаряне. Листни въшки и акари се наблюдават спорадично.

Плодовете на растението се препоръчват при сърдечно-съдови заболявания (за укрепване на капилярите) , при лечение на болести на стомаха, черния дроб и жлъчния мехур. Те създават благоприятни условия за изхвърлянето на радиоактивни вещества, препоръчват се за консумация при авитаминоза, когато организмът е отслабнал след зимата и се нуждае от аскорбинова киселина. Техният сок е добър за лечение на микози и язви. Листата и цветните екстракти от камчатската боровинка помагат при очни, гърлени и кожни заболявания.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Изола Белла искряща перла в Лаго Маджоре

Ако попадаш за първи път на малкия остров сред Лаго Мажоре, сигурно ще се запиташ дали не си се озовал в приказка. Чарлз Дикенс го описал като „фантастичен и чудат”. И наистина Изола Бела, който напъл...

Как се прави кебап

Пиян кебап Прoдукти: 600 г свински бут без кост, 2 глави лук, 2 с. л. доматено пюре, 1 с. л. брашно, 2 моркова, 200 г бяло грозде, 200 черно грозде, 200 мл червено вино, филийки бял хляб без кора...

Мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

Вкусни идеи за Осмомартенското парти

Охлювчета от шунка Прoдукти: 4 тънки филии шунка, 1 пакетче краве масло, 1 с.л. ситно настърган хрян, 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на ...

Начало