17.08.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 14688 |  0 
Кога и как се засяват теменужките
Теменугите се садят в ранна есен, за да се вкоренят добре до настъпването на студовете и да издържат на ниските зимни температури. Така те цъфтят още при първа възможност, дори и в топлите дни на зимата. Засадените през пролетта растения се прихващат по-трудно, много от пъпките им не се развиват, а и цветовете са по-дребни.

Ако искате да си отгледате собствен разсад, трябва сега да засеете семената.

За отглеждането на разсада пригответе хубава смеска от две части прегорял оборски тор, една част рохка градинска почва и една част чист речен пясък. С тази смеска може да направите лехичка на сенчесто и прохладно място в градината (на шарена сянка) или да напълните сандъче, в което ще отгледате разсада. Засейте семената не по-късно от началото докъм средата на юли. Семената на теменугата са много дребни и не понасят дълбоко засяване. Загладете почвата в лехата или сандъчето и леко я притъпкайте. Очертайте с върха на пръчица редове през 10-12 см един от друг. По редовете положете семената и ги покрийте със приготвената от мас смеска, но така че да се образува пласт, не по-дебел от 1-2 мм. Полейте обилно с помощта на пулверизатор. Ако използвате друг начин (лейка с решетка, а още по зле без решетка), ще изровите семената. За да запазите влагата покрийте лехичката н найлоново платно, хартия или друг подходящ материал. До поникването не премахвайте покривката.
Щом растенията поникнат, проредете ги в реда, защото на много места те са твърде нагъсто. Поливайте редовно и не позволявайте да се развият плевели. През август е добре да пикирате растенията в друга леха на разстояние 10 на 10 см. Ако сте сели на редове и сте проредили повечко растенията в редовете, може и да не пикирате. Имайте обаче предвид, че пикираните растения развиват по-мощна коренова система. На желаното място в градината ги засадете през първата половина на октомври, за да пуснат нови корени до настъпването на студовете. За да сте сигурни, че няма да измръзнат, разхвърляте около тях и малко върху тях сухи клонки и листа. Може да ги засадите и в сандъчетата и саксиите, но те не трябва да зимуват на откритите балкони, защото там студът прониква отвсякъде до корените. Трябва да им намерите по-закътано място, където температурите не спадат много под нулата. Най-добре е да “посадите” тези съдове в градината и да ги покриете по същия начин. През март може да ги разположите на балкона, за цъфтят.
07.07.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022