09.06.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 6422 |  0 
Стройна се калина вие на балкона
Позната у нас още като офика или самодивско дърво, калината е близка родственица на глога, скорушата и на още около 200 вида, някои от които сега са модерни предимно като декоративни. Растенията са храстовидни или дървовидни. Според думите на поета, възпял красотата й, калината е стройна. Текоперестите листа са 10-20 см дълги, като отделните дялове са удължено ланцентни. Цветовете са дребни, бели, ароматни, събрани в изящни сенниковидни съцветия. Цъфти през май-юни след петата година. Посещават ги пчелите, които събират нектар. Плодовете са овални ягодки, големи колкото грахово зърно. Когато узреят през септември, са огнено оранжево-червени и красят растенията до късна есен.
Калината се размножава със семена, които се стратифицират през цялата зима във влажен пясък. Засяват се напролет. При по-ценните сортове се вкореняват резници в пясък.

В каменни кашпи

Можете да отглеждате тези красиви растения и в големи саксии с диаметър 40-45 см или в каменни кашпи. Почвената смес трябва да е лека. Съставя се от груба градинска почва и едър пясък. Съдът се дренира добре. Офиката украсява балкони и тераси през цялата година, защото растенията са студоустойчиви и зимуват успешно на открито. Тяхната хубост обаче е сияеща късно няесен и през зимата. Плодовете й не окапват, а аленеят на снежния фон, което придава неповторим чар на нашите миниатюрни домашни градини.
каре

Внимание: зелените плодчета са отровни!

Освен с декоративните си качества плодовете се ценят и за консумация. Внимание: зелени и неузрели, те са отровни. Когато узреят, отначало имат кисело-тръпчив вкус и горчива жилка. Останали на дърветата след падане на сланите, горчивината им изчезва. Те са много богати на захари, органични киселини и минерални соли на калий, калций, желязо, фосфор и магнезий. Съдържат още и витамините А, С, Р, К. В тях високо се ценят пектинът, дъбилните и багрилните вещества. За жалост заради горчивия в началото вкус плодовете рядко се консумират. Най-новите научни съобщения са, че вече са създадени сортове, при които този недостатък е отстранен, така че плодовете може да се консумират и в прясно състояние. От тях, както и от дивите видове, се приготвят много полезни сиропи, сладка, компоти, желета, сиропи, ликьори и други. При офиката са полезни и листата, тъй като съдържат витамин С, флавоноиди и фитонциди.
Лечебните качества на калината са били известни още на древните гърци. Те са използвали плодовете за регулиране на стомаха - както при диарии, така и като слабително средство. Отводняващото им действие ги прави подходящи за консумация при атеросклероза. Полезни са още при скорбут, отоци, безапетитие, глисти.
09.10.2013 г. / Невена Христова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023