20.10.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 10438 |  1 
Цветя украсяват стени и огради
Вертикалното озеленяване има не само голямо естетическо, но и санитарно-хигиенно значение. То дава допълнителни възможности за художествено оформяне на архитектурните съоръжения , скулпторни и инженерни такива. То се извършва чрез пълзящи и увивни растения, които обикновено са обилно облистени. Тази обилна листна маса поглъща звука, намалява до голяма степен уличния шум и защитава жилището от слънчевото нагряване, като намалява температурата през лятото с 11-14 градуса. Това не е без значение за страна като нашата , където често пъти лятото е горещо.

Озеленява се всичко вертикално

Много са малко архитектурните елементи, които не понасят озеленяване. Обикновено всички вертикални конструкции дават възможност за постигането на максимален естетически ефект.

Беседките
При озеленяването на беседките трябва да се стремим само една малка част от тях да бъде озеленена – максимум 40%. Самото озеленяване се провежда с по-дребни и по-буйно растящи катерливи растения. Подходящи растителни видове са: дивата лоза, увивните рози, цъфтящи с червени и розови цветове, и клематиси с червени, розови и виолетови цветове.

Перголи и триажи
При перголите – стрехи /сенници/ се използват буйно растящи и с голяма маса видове като: полигон, актинидия , целаструс. Може да се използват също катерливи рози и сортове клематиси /повети/. Максимален естетичен ефект се получава, когато е налице съчетаването на различни цветове.

Подпорни стени
Подпорните стени са циментови, каменни или тухлени, но всички те се озеленяват по два основни начина: пълно /цялостно/ и ажурно озеленяване, като се използват пълзящи /катерливи/видове, които имат собствени органи за прикрепяне. Най-подходящи са: бръшлянът, дивата роза, луницерата, каприфолията и др.

Входове и огради
Озеленяването на оградите е необходимо за по-успешното им включване в общото картина на дворното пространство. Тук също озеленяване може да бъде цялостно или ажурно. Плътно се озеленяват огради , които са изградени от обикновен материал и обособяват отделни сектори по оградата на вилата или къщата. Ажурно вертикално озеленяване се използва при декоративно построени огради около къщи с особена архитектура.

Озеленяване на цели сгради
За нашите климатични условия вертикалното озеленяване за някои сгради е особено полезно. Увивните и катерливи декоративни растения оживяват и разнообразяват фасадите, внасят прохлада и частично поглъщат шума. Използват се клематиси, луницера , бръшлян, полигонум, глициния и катерливи рози.

Най-важните правила

Преди всичко трябва да се подбират растения, които се вписват безупречно в архитектурната концепция на къщата и градината, но освен това са съобразени с местните климатични условия.
Най-подходящ сезон за засаждане у нас е есента. След като бъдат извадени и докарани в градината, растенията се преглеждат внимателно и дългите и наранени корени се подрязват с лозарски ножици. Изкопават дупки с различни размери - за по-буйно растящите видове - 40/40/40 см, а по-малките - 30/30/30 см, като се предвиди възможност за допълнително внасяне на хранителна почва, която ще осигури по-добро прихващане. За най-буйно растящите видове се изкопават дупки с размери 60/60/60 см. Дупките обикновено се копаят на растояние 40/50 см от архитектурните съоръжения.
За опора /закрепване/ на увивните растения се използва тънка поцинкована тел, която е здрава и се слива с растителната маса.
02.11.2012 г. / ландщафт.арх.Стоил Стоилов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021