18.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 5417 |  2 
Плавно огънати линии завладяват интериора
В последните години на пазара се появиха мебели с нестандартен дизайн. Те се открояват сред традиционните ъгловати модели, за които са характерни правите линии и страни, които сключват ъгъл от 90 градуса. Мебелите с обтекаеми форми или т.нар. радиални мебели, са на гребена на модната вълна. Спадат към елитните дизайнерски решения, а производството им е доста по-сложно от това на мебелите паралелепипеди. Съответно и цените им са по-високи.
Въпреки че са авангардна новост, мебелите с огънати фасади не са от днес. Плавните линии са на почит при стила сецесион в края на 19 и началото на 20 век. Там природата е източник на вдъхновение и затова наред с тях господстват характерните за стила цветя, листа, птици и насекоми. Наистина, в природата правите линии и ъгли са изключени. При сецесиона преклонението пред природните мотиви, често приказни и асиметрични, стига до крайност. Запазени са уникални интериори, издържани изцяло в стила, но колко са били хората, склонни да превърнат обзавеждането, включително текстила и приборите за хранене, в композиция от напрегнати криви линии? Съвременният стил е доста по-либерален и не налага строги правила. За да се впишете в криволинейния стил достатъчно е да подберете една мебел с плавно огъната фасада.
Ако харесвате изисканите мебели и за вас средствата не са проблем, ето ви няколко основателни причини да се насочите към радиалните мебели:
• Плавните линии на фасадите дават възможност за проектиране на мебели с всевъзможни форми.
• Подхождат както на минималистичния, така и на класическия интериор. Изглеждат доста строги и стилни, и в същото време оригинални.
• Плавните линии “разкрепостяват” мебелите. Те излизат от традиционните рамки на кубичната форма и се разливат в пространството, изпълвайки по-рационално площта.
• Мебелите създават пространство, различно от стандартните шаблони. С тях интериорът придобива завършеност и мекота, а пропорциите му се възприемат по различен начин.
• Мебелите с огънати фасади са не само красиви и ефектни. Те са изпитан начин за оптическо разширение на пространството. Помещенията, обзаведени с радиални мебели, изглеждат визуално по-светли и просторни.
• Радиалната фасада дава възможност да се оползотвори максимално отделеното място. Тя е идеална за ъгъла на помещението – скрива го и го прави обтекаем.
Дизайнерите предлагат криволинейни мебели за всяко помещение - кухня, дневна или спалня. Най-лесно може да се “приведе“ към природните закони меката мебел. Може да си купите кресла и дивани с с елегантни огънати форми, подчинена на природните закони. В магазините изобилства и с масички с обтекаеми форми - кръгла, овална, бъбрековидна. Комбинирайте ги с кръгла табуретка или пуф, като не е задължително и диванът да е окръглен. И за спалнята има решения - поставете екстравагантно легло без нито една права линия.
Много по-скъпи и трудни за производство са корпусните мебели. В повечето случаи става дума за мебели по поръчка, съобразени с формата и височината на помещението. Въпреки по-високите им цени, любителите на нестандартното ги предпочитат. Радиалните корпусни мебели се чувстват еднакво добре и в ъгъла, и покрай стената, и в нишата. Въпреки големите си размери те изглеждат по-компактни и “разтварящи се” в пространството. Подходящи са за места, където обикновените мебели не стават. Например, в плитка ниша, като вратичките са издути напред. Или поставени в ъгъл, като вратичките са огънати навътре. Фасадите на мебелите могат да са вдлъбнати, изпъкнали, полукръгли, диагонални. Огъванията могат да са няколко – в различни равнини, симетрично или несиметрично. Вратичките могат да са както на панти, така и плъзгащи се.
Интересно решение за хола и антрето са шкафовете без нито един прав ъгъл. При тях извивката започва и свършва от стената. Най-екстравагантни и модерни обаче са кухните с обтекаема форма. Те са плод на модерните технологии и нямат аналог в мебелната история. Дизайнерите предлагат елитни решения за кухненски блок с един или два прави ъгъла, както и шкафове с огънати фасади, които могат да заемат всякакво място, където стандартната ъглова мебел не подхожда. Може да създадете ергономичен кухненски кът с подредени в кръг шкафове около централно пространство, където стои домакинята. Мивката, котлоните, фурната – всичко е на една ръка разстояние. Елегантните полукръгли вратички са изчистени от всякакви детайли, за да се пести място. Дори дръжките са скрити, вградени във вратичките. За да поддържате избрания стил и да усилите общото впечатление, трябва да подберете внимателно цветовата гама и материали.
19.11.2011 г. / Надежда Белева
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (2)
Коментари От: ЛОРИТА  10:00  сряда, 9 октомври 2013 г.Докладвай
обиден коментар
 
Производство на ЛОРИТА ЕООД www.lorita-bg.com
 
Коментари От: Nikolai  13:36  четвъртък, 13 юни 2013 г.Докладвай
обиден коментар
 
Кои ги прави тези кухни
 
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021