15.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 5813 |  0 
Заекване, пелтечене и народна медицина
При заекване и пелтечене е разстроена речта, т.е. говорът и е нарушена нейната плавност. Възникват непроизволни задръжки при произнасянето на отделни звуци и думи или тяхното повторение. Заекването или пелтеченето се срещат най-често при децата в предучилищна и училищна възраст, тъй като при тях нервната система е с повишена чувствителност. Всякакви психически травми, силна уплаха и стресове, лоши отношения и конфликтни ситуации, ендокринни и мозъчни нарушения и др. могат да бъдат причина за нарушения в развитието и оформянето на говора.. Децата със заекване не трябва да се срамуват и страхуват от заекването и затруднението при говорене, а трябва да се опитват да го преодолеят, защото той е функционален и лечим. Много може да ги подпомогне логопедът, психиатърът и неврологът, а също така помощта и разбирането от всички хора в училището и извън него.
Физическото и психическото закаляване и обучение на детето в повечето случаи напълно премахват заекването. Имайте пред вид, че не бива да се събират заедно заекващи деца.

Как може да помогне народната медицина?

Народните лечители са познавали добре заекването и пелтеченето и дават много полезни рецепти:

• Приготвя се сироп от листа на широколистен живовлек . (листа): - 5 с. л. живовлек с 5 с. л. оризови люспи и по 1 ч. л. смес от керевиз и копър, счукани ситно, се варят 20 мин в 1 л вода. След това се прибавя 500 г чист пчелен мед и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване и се пие по 1 с. л. 2 часа след ядене.

• 10 минути след сиропа да се изпива по 1 чашка от 75 мл запарка от босилек и страшниче по 100 г, жълта комунига (листа и цвят), лавандула, липов цвят, риган и хмел (шишарки) – по 50 г. Две с. л . от тази смес с 1 пълна чаена лъжичка кори от портокал, стрити на дребно, се запарват от вечерта с 500 мл вряща вода и захлупени, киснат цяла нощ. На сутринта запарката се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

• Полезна е и отвара от борови връхчета, агримония, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, мента пиперита, невен (листа и цвят) и цариче – по 100 г от всяка. Две пълни супени лъжици от тази смес с 1 ч. л . дилянка (корени), счукани ситно, се запарват с 500 мл вряща вода и захлупени, се варят 10 мин на тих огън. След изстиване се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус по 1 чашка от 50-75 мл 3 пъти дневно – сутрин, обед и вечер, 10 минути преди ядене.

• Вместо вода, детето може да пие чай от лайка (цвят) и риган (листа и цвят). По 2 с. л. от билките се запарват в 600 мл вряща вода, вари се 5 минути. След като се прецеди, се прецежда и се пие подсладен с мед и лимон на вкус.
18.11.2011 г. / д-р Кирил Танчев, дм
Най-четеното в "Рецепти за родители"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021